Aile Hekimliği Uygulamalarında Yenilikler
Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile aile hekimliği uygulamalarında köklü değişiklikler yapıldı. Bu düzenlemeler, 1 Kasım 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek. Yeni sistemle birlikte, aile hekimlerinin sözleşme süreleri üzerinde önemli değişiklikler gerçekleşti.
Mevcut düzenlemeye göre, aile hekimleri görev sürelerinin sona erdiğinde, istedikleri takdirde sözleşmelerini uzatma hakkına sahipti. Ancak yeni yönetmelikte, 7. maddede yapılan değişiklikler ile doktorların muayene ve diğer işlemlerinde Bakanlıkça belirlenen hedef puana ulaşamamaları durumunda, sözleşme uzatma hakları iptal edilecek.
Kronik Hastalık Taramalarında Teşvik Artışı
Yönetmelikteki 5. madde ile kronik hastalıklarda hedef nüfusun %40’ının taranması halinde aile hekimlerine ödenecek tavan ücretin %18,9’u, eğer tarama oranı %70 ve üzeri olursa tavan ücretin %37,8’i oranında teşvik ödemesi yapılacağı ifade edildi.
İlaç Yazımında Yeni Düzenlemeler
Son yıllarda aile hekimleri üzerinden ilaç istismarı vakalarında artış görülmesi, bu konuda ek tedbirlerin alınmasını zorunlu kıldı. Yeni düzenlemeyle, hastalarına antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaçlarını daha az yazan hekimlerin daha yüksek teşvik ödemesi alacağı belirtildi. Bu değişimin amacı, daha hafif vakalarda gereksiz ilaç kullanımını önlemek ve sağlık hizmetlerinin etkinliğini artırmaktır.
Günlük Muayene Sayısında Değişiklikler
Yapılan yönetmelik değişikliği ile muayene ödemeleri açısından da önemli farklılıklar ortaya çıktı. Önceden, günlük muayene sayısı 41-50 arasında olduğunda tavan ücretin %10’u, 51-60 arasında %21’i, 61-75 arasında %31’i, 76 ve üzeri muayene sayısında ise %42’si oranında teşvik ödemesi yapılıyordu. Yeni düzenlemeyle, hedef muayene sayısı belirlenmiş olup, günlük muayene sayısının bu hedefe oranı 0,5-1 arasında ise tavan ücretin %22,05 ile %44,1’i arasında, hedef muayene sayısının 1 ve üzerinde olması durumunda ise tavan ücretin %44,1’i oranında teşvik ödemesi yapılacaktır.
Bu yeni düzenlemeler, aile hekimliği sisteminin daha verimli ve etkin bir şekilde işlemesini sağlamayı hedeflemektedir. Sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması amacıyla yapılan bu değişiklikler, hem hekimler hem de hastalar için önemli sonuçlar doğurabilir.
Kaynak: Sözcü