AJet, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’nın ardından, Tuzla kentini de uçuş ağına ekleme kararı aldı. Haftada bir gün, pazartesi günleri İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Tuzla Uluslararası Havalimanı’na karşılıklı seferler düzenlenmeye başlandı.
AJet Genel Müdürü Kerem Sarp, ilk uçuşla ilgili düzenlediği basın toplantısında, Tuzla’nın tuz yataklarıyla tanınan bir bölge olduğunu belirterek, açtıkları hattın Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesine önemli bir katkı sağlamasını umduğunu vurguladı. Sarp, Tuzla seferlerini artırmayı planladıklarını ve bu konuda oluşacak talebi değerlendireceklerini ifade etti.
“Bosna Hersek’te Uçabileceğimiz İkinci Büyük Şehir”
Sarp, Tuzla’nın Bosna Hersek’teki ikinci büyük şehir olmasının yanı sıra, Osmanlı tarih ve kültür miraslarından kalan bağların da bulunduğunu belirtti. Yabancı hava yollarının yoğun operasyon yaptığı ve yıllık 500-600 bin yolcu trafiği olan büyük bir havalimanı olması sebebiyle Tuzla’yı tercih ettiklerini söyledi. Sarp, bu havalimanının yüksek potansiyele sahip olduğunu vurguladı.
“Bu Pazardan Pay Alabileceğimizi Düşünüyoruz”
Sarp, Tuzla’dan Avrupa’ya yoğun uçuş gerçekleştiren bir Avrupalı düşük maliyetli taşıyıcının bu pazardan çekildiğini belirterek, bölgedeki büyük boşluğa dikkat çekti. Tuzla’nın Avrupa’da güçlü bir diasporaya sahip olduğunu ve yıllık 600 bin kişinin akrabasını ziyaret etmek için Tuzla’ya geldiğini vurguladı. Bu talebi karşılamak için İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Tuzla’ya taşıma planları olduğunu söyledi.
Ayrıca, bu ay yurt dışında 9 yeni noktaya uçuş başlattıklarını ifade eden Sarp, mevcut uçak sayısının operasyonları yürütmek için yeterli olduğunu belirtti. Gelecek yıl uçak sayısını 104’ün üzerine çıkarmayı hedeflediklerini, yatırımların devam ettiğini ve filolarını gençleştirme çalışmalarına hız verdiklerini aktardı. Yeni nesil uçakların alınmasıyla yakıt maliyetlerinin düşeceğini ve yolculara daha kaliteli hizmet sunma imkanı bulacaklarını sözlerine ekledi.
“Hedefimiz 20 Milyon Yolcu”
Sarp, Türkiye’nin en genç hava yolu firması olarak 31 Mart’tan bu yana yaklaşık 12 milyon yolcu taşıdıklarını belirtti. Bunun 8 milyonunun iç hat, 4 milyonunun ise dış hat yolcusu olduğunu ifade etti. Yıl sonuna kadar 16 milyon yolcuya ulaşmayı planladıklarını, hatta bu rakamın biraz daha üzerinde olabileceğini öngördüklerini aktardı. Önümüzdeki yıl 20 milyonun üzerinde yolcu hedeflediklerini ve iki haneli büyüme beklediklerini belirtti.
“Kaliteli Hizmet Sunmak İstiyoruz”
Yeni bir hava yolu şirketi olarak başlangıçta bazı aksaklıklar yaşandığını, ancak bu sorunları hızlı aksiyonlarla aştıklarını ifade eden Sarp, gelecekte yolcusunu dinleyen ve ihtiyaçlarına göre hem dijital hem de hizmet kalitesi açısından en iyi deneyimi sunan bir hava yolu olmayı amaçladıklarını söyledi.
“Yeni Destinasyonlar Açılacak”
Sarp, Avrupa’da açılacak yeni destinasyonlar bulunduğuna dikkat çekti. Bu hatların açılabilmesi için iki ülke arasındaki sivil havacılık anlaşmalarının uygun olması gerektiğini belirtti. İspanya pazarında ciddi bir talep olduğunu, İtalya’da iki noktaya uçtuklarını ve daha fazla noktaya açılabileceklerini söyledi. Almanya’daki gurbetçi nüfusun da talep yarattığını ve bu pazarda uçuş sayılarını artıracaklarını vurguladı.
“Uçmak Artık Lüks Değil”
Ayrıca, hava yolu kapasitesinin artmasının, tüketici lehine sonuçlar doğurduğunu belirten Sarp, arzın artmasıyla birlikte bilet fiyatlarının düştüğünü ve seyahat etmenin artık lüks olmaktan çıktığını vurguladı. Kapasiteyi artırdıkça, talebi tetiklediklerini ifade etti.
“Ankara Turizmine Destek Olmak İstiyoruz”
AJet’i “Ankara’nın iç hatlarda yurt içine açılan tek kapısı” olarak tanımlayan Sarp, dış hatlarda da büyüme hedeflerinin bulunduğunu belirtti. Ankara ve çevresindeki illere yurt dışından turist getirerek bölgenin turizmine katkıda bulunmak istediklerini aktardı. Özellikle Ankara’dan başlayarak 5-6 günlük turlar düzenleyerek bölgedeki illeri gezdirmek için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
“Kendi Pilotumuzu Yetiştireceğiz”
Türkiye’de pilot açığına dikkat çeken Sarp, kendi pilotlarını yetiştirmek için yatırım yapacaklarını ve eğitim ile simülatör merkezleri kuracaklarını açıkladı. Ayrıca, kabin ve bilgi teknolojileri alanında da yatırımların belirli bir plan çerçevesinde hayata geçirileceğini sözlerine ekledi.