1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. AKP Hükümetinin Vergi Politikasında Geri Adımlar

AKP Hükümetinin Vergi Politikasında Geri Adımlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son dönemlerde AKP hükümeti, vatandaşların artan tepkileri karşısında vergi politikalarında bazı geri adımlar atma gereği duydu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergilerin getirilmeyeceğine dair açıklamalar yaparken, hükümetin vergi çalışmalarını sürdürdüğü görülüyor. En son gündeme gelen düzenlemeler arasında Savunma Sanayi Destekleme Fonu kapsamında uygulanması planlanan vergiler yer alıyordu.

Bu çerçevede, Savunma Sanayi Fonu’na gelir sağlamak amacıyla önerilen düzenlemenin en dikkat çekici unsuru, kredi kartı limitleri 100 bin liranın üzerinde olanlardan her yıl 750 lira ücret alınmasıydı. Ancak, bu düzenlemeye karşı yükselen tepkiler üzerine, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, kredi kartlarından alınacak yıllık 750 TL’lik verginin ertelendiğini açıkladı. Güler, görüşmelerin 2025 bütçe görüşmeleri sonrasına bırakıldığını belirterek, “Görüşmeler ertelendi. Detaylı inceleme yapacağız. 2025 yılı bütçemizi göreceğiz ve ihtiyaç duyulacak diğer kalemleri de detaylı inceleyecek, varsa değiştirilecek veya geri çekilecek hususlar onları da bütçeden sonra tekrar değerlendireceğiz.” dedi.

BORSADA DA VERGİ İPTAL EDİLMİŞTİ

2024 Haziran ayında, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın borsa yatırımları ve kripto varlıklardan elde edilen kazançların vergilendirilmesine yönelik bir çalışma yürüttüğü gündeme gelmişti. Bu vergi gündemi sonrasında borsada düşüşler yaşanmış ve vatandaşlardan büyük tepkiler gelmişti. Bakan Şimşek, borsa ve kripto varlıklar için kazanç üzerinden vergilendirmeyi gündemlerine almadıklarını belirtmiş, daha çok işlem bazında sınırlı bir ücret veya vergilendirmenin olabileceğini ifade etmişti. Ardından ise, borsa üzerindeki verginin bir süreliğine rafa kaldırıldığını duyurdu. Şimşek, “İlgili tüm taraflardan gelen geribildirimler doğrultusunda borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını yeniden değerlendirmek üzere bir süreliğine erteliyoruz.” şeklinde konuştu.

KİRA VERGİSİNE ZAMDA GERİ ADIM ATILDI

Bu yıl üzerinde çalışılan vergi reformu taslağında, kira geliri elde eden ev sahiplerinin ödediği vergilere uygulanan 33 bin liralık istisnanın kaldırılması öngörülmüştü. Eğer bu madde yasalaşsaydı, ev sahiplerinin vergi yükü artacak ve dolaylı olarak kiralara zam gelecekti. Milyonlarca ev sahibi ve kiracıdan gelen tepkiler üzerine, istisnanın kaldırılmasını öngören madde taslak metninden çıkarıldı. Ayrıca, birden fazla evi olanlardan fazladan vergi alınmasının talep edildiği madde de taslaktan çıkarıldı.

YURTDIŞI ÇIKIŞ HARCINA İDDİALARDAN DÜŞÜK ZAM

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) 24 Mayıs 2024 tarihli “2024 yılı kanun çalışmaları sunumu” metninde yurt dışı çıkış harcının 3 bin TL olarak belirlenmesinin önerildiği gündeme gelmişti. Bloomberg’de 14 Haziran’da yayımlanan haberde ise, çıkış harcının 150 TL’den 1500 TL’ye yükseltileceği belirtilmişti. Hükümete gelen yoğun tepkilerin ardından, yurt dışı çıkış harcı yüzde 233 oranında bir artışla 150 TL’den 500 TL’ye çıkarıldı.

ZENGİNE VERGİDE DE GERİ ADIM ATILMIŞTI

Gelirler İdaresi Başkanlığı, beyana tabi geliri ile yapılan harcamalar arasında yüzde 20’nin üzerinde uyumsuzluk tespit edilen mükelleflerden özel gider bildirimi istemeyi ve izah edilemeyen fark tutarlarından servet vergisi alınmasını talep etmişti. Ancak bu düzenleme de taslaktan çıkarıldı.

Kaynak: Sözcü

AKP Hükümetinin Vergi Politikasında Geri Adımlar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!