1. Haberler
  2. Gündem
  3. Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın Ses Yarışması Tartışma Yarattı

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın Ses Yarışması Tartışma Yarattı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın Yarışma Duyurusu

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nın Yarışma Duyurusu

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, Alevi-Bektaşi kültürüne yönelik yeni bir etkinlik düzenleyeceğini açıkladı. ‘Alevi-Bektaşi Deyiş, Nefes, Semah, Duaz-ı İmam ve Muharremiyye Güzel Okuma Ses Yarışması’ adı altında gerçekleştirilecek bu organizasyon, tartışmalara yol açtı.

AMAÇ: İNANÇ SİSTEMİNE İLGİYİ ARTIRMAK

Yarışmanın düzenlenme amacının, Alevi-Bektaşi kültürü ve inanç sistemine olan ilgiyi artırmak olduğu belirtildi. Bu organizasyon sayesinde, Alevi-Bektaşi değerlerinin daha geniş bir kitle tarafından tanınması hedefleniyor. Ayrıca, katılımcıların sanatsal yeteneklerini geliştirmeleri ve Alevi-Bektaşi müziğiyle olan bağlarının güçlenmesi amaçlanıyor. Yarışma, Alevi-Bektaşi müziğinin zenginliğini ve çeşitliliğini ön plana çıkararak yeni ve güçlü seslerin tanınmasına olanak sağlamayı da hedefliyor.

Yarışmaya Katılım Şartları

  • Yarışmaya, başvuru tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve 50 yaşından gün almamış T.C. vatandaşları katılabilir.
  • Seçici Kurul Üyeleri, yarışma konuları ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda yönetici kadrolarda bulunan veya yarışmalarda görev alan personel ile bunların birinci derecede kan ve sıhrî hısımları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda görev yapan sanatçılar yarışmaya katılamazlar.

ÖDÜL: PARA ÖDÜLLERİ DAĞITILACAK

Yarışmada dereceye girenlere verilecek ödüller şu şekilde belirlenmiştir:

  • Birincilik ödülü: 50 bin TL
  • İkincilik ödülü: 35 bin TL
  • Üçüncülük ödülü: 25 bin TL
  • Jüri özel ödülü: 20 bin TL
  • Mansiyon ödülleri (3 adet): 15 bin TL

“BU MASKARALIĞA SON VERİN”

Cemevi Başkanlığı’nın düzenleyeceği yarışma, çeşitli kesimlerden tepki topladı. CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, yarışmayı eleştirerek, deyiş, nefes, semah ve duaz-ı imam gibi kutsal terimlerin parayla bir araya getirilmesini eleştirdi. Akdoğan, SÖZCÜ’ye verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:

  • “Bu Alevi ve Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın bir asimilasyon merkezi olduğunu hep söyledik, şimdi bir kez daha görüyoruz. Bu işi eğlence mi sanıyorsunuz, bakan bey? Bu maskaralığa son verin. Deyişler Alevilerin yol çizgisidir. Semah Alevilerin ibadetidir. Aleviler ruhlarını duazlarla temizler ve arınırlar.”
  • “Bu dünyada ‘Bütün dünya senin olsun, bir dost, bir post yeter bana’ diyen insanlar Alevileri parayla düzenlediğiniz yarışmalarla mı kandıracaksınız? Deyişleri ve duazları iyi söyleyen-kötü söyleyen diye bir şey olamaz. Bağlamayı iyi çalan-kötü çalan diye bir şey olamaz. Semahı iyi dönen-kötü dönen diye bir şey olamaz. Bunların ölçüsü Alevilerin iç dünyasındadır.”
  • “Dünyanın en kötü sesiyle iyi kalpli bir insan tarafından söylenen deyiş, insanın ruhuna işler; dünyanın en güzel sesiyle kötü kalpli birinin söylediği deyiş ise kulaklara bile giremez.”
  • “Ayakları tutmayan, kolları kalkmayan bir insan semah dönebilir, beden sağlığı yerinde ancak ruh temizliğini yapamamış bir insan o semahı dönebilir. Bunları bilmiyorsunuz, bilmediğiniz işlere kalkışıyorsunuz. Bu yarışma denen rezilliği sona erdirin. Bu cemevi başkanlığı denen ucube kurumu da kapatın. Kapatın ki bu hadsiz işlere bir daha kalkışmasın kimse. Hakkınız ve haddiniz olmayan şeylere kalkışmayın.”

Kaynak: Sözcü

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın Ses Yarışması Tartışma Yarattı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!