Almanya’da Yeni Göç ve Aile Birleşimi Kararları
Almanya’da eyaletleri yöneten 16 başbakan, Leipzig’de gerçekleştirdikleri bir dizi toplantı sonucunda, göç, yasa dışı göçmen akını, aile birleşimi ve Radyo-Televizyon vergisindeki artışlar konularında önemli kararlar aldılar. Alınan yeni kararlar doğrultusunda, sınır kontrollerinin sıkılaştırılmasına devam edileceği belirtildi.
Sınır Dışı İşlemleri Artıyor
Toplantıda, Türkiye, Suriye ve Afganistan’a yönelik sınır dışı işlemlerinin artırılacağı ifade edildi. Daha fazla sayıda kişinin yasadışı yollarla Almanya’dan çıkarılması hedefleniyor. Özellikle Suriyeli ve Afganlarda, yalnızca suç işleyenler ve haklarında soruşturma bulunanların iltica hakkı alamadığı ve bu kişilerin sınır dışı edildiği bilgisi verildi. Buna karşın, Almanya’ya kaçak yolla giren Suriyelilerin ve Afganların ortalama yüzde 85’inin iltica hakkı aldığı gözlemleniyor. Türk vatandaşlarında ise durum tam tersine işliyor; ülkeye yasa dışı yollarla giren Türklerin yüzde 92’si iltica hakkı tanınmadan sınır dışı ediliyor. Önümüzdeki aylarda, Türklerin bölge bazında yoğun bir şekilde sınır dışı edilmesi bekleniyor. Türkiye’nin NATO üyesi ve Avrupa Birliği adayı olması, mahkemelerin artık sınır dışı kararlarını onaylamasında etkili bir rol oynuyor.
Aile Birleşimi Üzerine Yeni Düzenlemeler
Toplantıda ayrıca, aile birleşiminin zorlaştırılması ve bazı istisnai hükümler getirilmesi konusunda da kararlar alındı. Bu düzenleme, özellikle yeni gelen ilticacıların ailelerini yanlarına hemen alarak gettolar oluşturmasının engellenmesi amacıyla yapıldı. Ancak bu konuyla ilgili teknik ayrıntılar henüz netleşmedi. Kaçak göçmen akını ve bunlara yapılan mali yardımlar nedeniyle, belediyelerin bütçelerinin 13,2 milyar Euro açık vermesi bekleniyor. Federal hükümetin, zorda kalan belediyelere mali yardımların artırılması yönündeki talepleri de gündeme geldi.
Üç gün süren görüşmelerin ardından, eyalet başkanları Hıristiyan Demokrat Parti’nin (CDU) “İlticacıları sınırda reddedip geri gönderelim” teklifi üzerinde uzlaşamadı. Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı Stephan Weil, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Zor müzakerelerin olduğu bir başbakanlık konferansıydı. Göç gibi karmaşık konularda ilerleme sağlamak, olayın özüne dönerek çözülebiliyor. Süreç yavaş ilerliyor ancak bir yıl önce alınan küçük kararlar bile etkili oldu. İlticacı sayısı oldukça düştü.” ifadelerini kullandı.
Kamu Yayıncılığında Tasarruf Önlemleri
Bu arada, kamu yayıncılığında tasarruf önlemleri alınması öngörüldü. Alman 1. kanalı ARD’deki program sayısının 70’ten 53’e indirileceği belirtildi. Radyo-Televizyon vergisinin artırılmayacağı ve bazı küçük kamu kanallarının kapatılacağı bilgisi verildi. Ayrıca, okulların dijitalleştirilmesine hız verilmesi ve dijitalleşmenin sürekli ve kesintisiz sürmesi için 1,3 milyar Euro’luk bütçe ayrılması kararlaştırıldı.
Kaynak: Sözcü