1. Haberler
  2. Dünya
  3. Almanya’da Mantar Zehirlenmesi: Üç Çocuk Hayati Tehlike ile Karşı Karşıya

Almanya’da Mantar Zehirlenmesi: Üç Çocuk Hayati Tehlike ile Karşı Karşıya

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya’da Mantar Zehirlenmesi Olayı

Almanya'da Mantar Zehirlenmesi Olayı

Almanya’da, ormanlarda sıkça rastlanan ve yeşil şapkalı olan ölümcül köygöçüren mantarı nedeniyle üç çocuk ve ebeveynleri zehirlendi. Üç çocuk, şu anda Essen Üniversite Hastanesi’nde hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Mantarın Zararları ve Acil Durum

Essen Üniversitesi Tıp Merkezi, mantar zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan çocuklarla ilgili olarak, “Üç çocuk bu gece akut karaciğer yetmezliği nedeniyle çocuk hastanesine kaldırıldı ve acilen karaciğer nakline ihtiyaçları var.” açıklamasında bulundu. Ayrıca, çocuklardan birinin babası da benzer bir zehirlenme nedeniyle tedavi altında. Uygun bir donör karaciğeri bulunana kadar, küçük hastalara karaciğerin işlevlerini geçici olarak yerine getiren bir işlem olan karaciğer değiştirme işlemi uygulanacak. Ancak bu yöntem uzun vadede kullanılamayacağı için en kısa sürede organ nakli gerçekleştirilmesi gerekiyor. Yeni karaciğer nakli yapılana kadar bu çocukların hayati tehlikesi devam ediyor. Uzmanlar, mantar zehirlenmesi belirtileri gösteren kişilerin derhal hastaneye gitmeleri gerektiği konusunda uyarıyor. Karaciğer yetmezliği gelişmeden hızlı teşhis, hastalığın ilerlemesini engelleyebilir.

Köygöçüren Mantarının Türkiye’deki Durumu

Türkiye’nin her bölgesinde rastlanabilen ve özellikle sonbahar aylarında artış gösteren Amanita phalloides mantarı, halk arasında ‘köygöçüren’ olarak adlandırılmaktadır. Bu mantar, zehirli etkisi nedeniyle Türkiye’deki ölümcül mantar zehirlenmelerinin %90’ından sorumlu olarak kabul edilmektedir. Son günlerde, Çorum’da kent merkezinde 2, Osmancık ilçesinde 1 ve Bayat ilçesinde 4 kişi doğadan topladıkları mantarları tükettikten sonra hastaneye kaldırıldı. Yerel yetkililer, doğadan toplanan mantarların tüketimi konusunda dikkatli olunması gerektiği hususunda uyarılarda bulundu.

Yetkililerin Uyarıları

‘Köygöçüren’ olarak bilinen bu ölümcül mantar, Volvariella volvacea mantarı ile benzerlik gösterdiğinden sıkça karıştırılmaktadır. Amanita phalloides, 1994 yılında İstanbul’da meydana gelen ve 20’den fazla kişinin ölümüne yol açan zehirlenmelerle hafızalarda yer etmiştir. Mantar mevsiminin başlamasıyla birlikte yetkililer, doğadan toplanan mantarlar hakkında uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aysun Pekşen, “Mantarları iyi tanımayan toplayıcılar tarafından yenilebilen ve zehirli mantarların kolaylıkla karıştırılabildiği bir dönemdayız. Doğa mantarları toplama mevsimi başladı. Bu dönemde artan mantar zehirlenmelerine karşı dikkatli olunmalı. Mantarlar yalnızca uzman kişiler tarafından toplanmalıdır. Karadeniz Bölgesi, mantar zenginliği açısından oldukça fazladır. Ancak mantar toplarken, sadece iyi tanıdığımız türleri toplamamız gerekiyor. Çünkü doğada en büyük tehdit, zehirli mantarlarla yenilebilir türlerin karıştırılmasıdır. Yüzden fazla zehirli mantar türü bulunmaktadır ve bunların on tanesi ciddi anlamda ölümcül etki yaratabilir. Bilinçsizce mantar toplamak ve tüketmek oldukça tehlikeli olabilir.” şeklinde konuştu.

Yanlış İnançlara Dikkat!

Halk arasında mantarın zehirli olup olmadığını anlamak için “Ağaç kütüğünde yetişiyorsa ya da çayırda yetişiyorsa zehirsizdir, gümüş kaşığı koyarsanız kararırsa zehirlidir” gibi yanlış inanışların bulunduğunu belirten Pekşen, “Bu tür inanışlarla hareket etmek son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Doğadan toplanan mantarlarda bir tane bile zehirli tür karışmışsa, zehirlenme riski söz konusu olabilir.” dedi.

Almanya’da Mantar Zehirlenmesi: Üç Çocuk Hayati Tehlike ile Karşı Karşıya
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!