1. Haberler
  2. Dünya
  3. Almanya’nın İsrail’e Silah İhracatı ve Kamuoyu Anketi

Almanya’nın İsrail’e Silah İhracatı ve Kamuoyu Anketi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya’da Silah İhracatı Anketi

Almanya’da yapılan son anket, halkın yüzde 60’ının İsrail’e silah teslimatlarına karşı olduğunu göstermektedir. Forsa araştırma şirketinin, Stern dergisi için 17-18 Ekim tarihlerinde gerçekleştirdiği telefon anketine katılan 7 bin kişi arasında, katılımcıların yüzde 60’ı Almanya’nın İsrail’e silah ihracatına muhalefet ettiğini belirtmiştir. Bununla birlikte, İsrail’e silah sevkiyatının sürmesine destek verenlerin oranı ise yalnızca yüzde 31 olarak kaydedilmiştir. Ankete katılanların yüzde 9’u ise bu konuda kararsız kaldıklarını ifade etmiştir.

Özellikle Doğu Almanya’da yapılan anket sonuçları dikkat çekicidir; buradaki katılımcıların yüzde 75’i, İsrail’e silah gönderimine karşı çıkmaktadır. Son haftalarda Almanya’nın İsrail’e yönelik silah satışlarını artırdığı da gözlemlenmiştir.

31 MİLYON AVRO DEĞERİNDE SİLAH YOLDA

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, 16 Ekim’de yaptığı açıklamada, hükümetin bu yıl 13 Ekim itibarıyla İsrail’e toplam 45,74 milyon avroluk silah ve askeri malzeme satışına onay verdiğini bildirdi. Bunun yanı sıra, 21 Ağustos itibarıyla 14 milyon 460 bin avroluk yeni bir silah ve askeri malzeme satışına da onay verilmiştir. Sonuç olarak, Almanya, son 8 hafta içerisinde İsrail’e 31 milyon avro değerinde silah ve askeri malzeme satışına onay vermiştir.

Bakanlık, “İsrail’e silah ihracatı konusunda herhangi bir yasak söz konusu değildir” açıklamasını yapmıştır. Bild gazetesi, Almanya’nın satacağı silahların “soykırım için kullanılmayacağına” dair İsrail’den yazılı bir güvence talep ettiğini duyurmuştur. İsrail’in bu talebe yanıt vererek gereken belgeyi iletmesinin ardından, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un mecliste “İsrail’e silah sağladık ve sağlamaya devam edeceğiz.” şeklinde ifadeler kullandığı belirtilmiştir.

2023’TE 10 KATINA ÇIKTI

Alman hükümetinin 2023 yılı için İsrail’e onayladığı silah ve askeri malzeme satışının toplam değeri 327 milyon avro olmuştur. Bu, bir önceki yıla göre 10 kat artış anlamına gelmektedir. Söz konusu malzemeler arasında taşınabilir tanksavar silahları ve makineli tüfekler gibi çeşitli silahlar yer almaktadır. Ayrıca, İsrail’e yapılan ihracatın büyük bir kısmı, 7 Ekim 2023 tarihinden sonra onaylanmıştır.

Latin Amerika ülkesi Nikaragua, Almanya’yı İsrail’e silah sağlayarak Gazze Şeridi’ndeki soykırıma katkıda bulunmakla suçlamış, ancak Alman hükümeti bu iddiaları asılsız bulmuş ve reddetmiştir. Bunun yanı sıra, Almanya’nın üçüncü ülkeler aracılığıyla İsrail’e silah ihracatı hakkında ise herhangi bir açıklama yapılmamıştır.

Kaynak: Sözcü

Almanya’nın İsrail’e Silah İhracatı ve Kamuoyu Anketi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!