1. Haberler
  2. Dünya
  3. Almanya’nın Türkiye’ye Silah İhracatı Onayları ve Eurofighter Talebi

Almanya’nın Türkiye’ye Silah İhracatı Onayları ve Eurofighter Talebi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya’nın Türkiye’ye Silah İhracatı Onayları

Alman hükümeti, 2024 yılı Ekim ayının ortasına kadar Türkiye’ye 103 milyon euro değerinde silah ve teçhizat ihracatı için 69 onay verdi. Deutsche Welle Türkçe’nin Alman haber ajansı dpa’ya dayandırdığı habere göre, bu onaylar, Sahra Wagenknecht İttifakı’ndan (BSW) milletvekili Sevim Dağdelen’in verdiği soru önergesine hükümetin verdiği yanıtta belirtildi. Yanıtta, onaylanan ihracat izinleri arasında muharebe silahlarının da yer aldığı ve bunların toplam değerinin 840 bin euro olduğu ifade edildi.

Bu rakamlar, Almanya’dan Türkiye’ye yapılan silah ihracatında 2011 yılından bu yana ilk kez 100 milyon euro sınırının aşıldığını göstermektedir. Ancak bu onaylara ilişkin detaylı bilgiler, Almanya’nın son dönemde ihraç ettiği silahları içermemektedir.

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, Federal Meclis Ekonomi Komisyonu üyelerine gönderdiği 30 Eylül tarihli yazıda, Türkiye’ye verilen silah ihracat onayları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Yazısında, Federal Güvenlik Konseyi’nin Thyssenkrupp Marine Systems ve Atlas Elektronik tarafından üretilen 156 milyon euro değerindeki 28 adet Seahake tipi torpidonun yedek parçaları ile ihracatına onay verdiğini belirtti. Ayrıca, Habeck’in yazısında, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un başkanlığında toplanan Federal Güvenlik Konseyi’nin savunma sanayisi alanında faaliyet gösteren MBDA üretimi 101 güdümlü füzenin ihracatına da onay verdiği vurgulandı. Ancak bu füzelere ilişkin değer bilgisi verilmedi.

Almanya’da silah ihracat izinlerinin, hükümet bünyesindeki Federal Güvenlik Konseyi tarafından onaylanması gerekmektedir. Ekonomi Bakanlığı’nın da temsil edildiği bu Konsey’in toplantıları ise kamuoyuna kapalı olarak gerçekleştirilmektedir. Alman hükümetinin Türkiye’ye silah ihracatı konusundaki onaylarını artırdığını ilk olarak Spiegel dergisi duyurmuştu. Haberde, Türkiye’nin uzun süredir istediği denizaltı ve firkateynlerin modernizasyonunda kullanılacak askeri malzemeler, teçhizat, torpido ve füzelerin ihracatına yeşil ışık yakıldığı belirtilmiştir.

TÜRKİYE, EUROFIGHTER SAVAŞ UÇAĞI İSTİYOR

Türkiye, 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı satın alabilmek için Almanya’nın onayını beklemektedir. Bu konu, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında İstanbul’da gerçekleştirilen görüşmede de ele alındı. İki liderin ortak basın toplantısında bir soru üzerine Scholz, Türkiye’ye silah satışının “tabii” olduğunu ifade ederek, “Bu gayet tabii ve kısa bir süre önce bu yönde kararlarımız oldu. Bu kararların yanına yenileri de eklenecek.” şeklinde konuştu.

Eurofighter savaş uçakları konusunda Scholz, projenin henüz “başında” olduklarını belirterek, İngiltere’nin görüşmeleri sürdürdüğünü kaydetti. Erdoğan ise, “Savunma sanayi ürünlerinin tedariki bağlamında geçmişte yaşanan bazı sıkıntıları artık geride bırakarak iş birliğimizi geliştirmeyi arzu ediyoruz. Bu konuda değerli dostum Scholz’un gayretlerini takdirle karşıladığımı bugün bir kez daha ifade etmek istiyorum.” şeklinde bir ifade kullandı.

Eurofighter Typhoon savaş uçakları, Almanya, İngiltere, İtalya ve İspanya’nın oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından üretilmektedir. Alman hükümeti, 2016 yılındaki darbe girişimine kadar Türkiye’ye yönelik kapsamlı şekilde silah ihracatına izin vermekteydi. Ancak, darbe girişimi ve Türk birliklerinin Suriye’ye yönelik askeri harekatları sonrasında Türkiye’ye silah ihracatı ciddi ölçüde kısıtlanarak “örtülü ambargo” uygulamaya başlanmıştır. 2021 yılında, Almanya Türkiye’ye 11,1 milyon euro değerinde silah ve askeri teçhizat ihracatına onay vermiştir. 2022 yılında bu rakam 4,5 milyon euro düzeyinde kalmış, 2023 yılının başından 3 Aralık’a kadar olan dönemde ise 1,2 milyon euro değerinde ihracata onay verilmiştir. Ekonomi Bakanlığı, 2023 yılına ait tam verileri henüz açıklamamıştır.

Kaynak: Sözcü

Almanya’nın Türkiye’ye Silah İhracatı Onayları ve Eurofighter Talebi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!