1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. AmChams Avrasya Ekonomi Zirvesi: Türkiye’nin Bölgesel Ticaret Hedefleri

AmChams Avrasya Ekonomi Zirvesi: Türkiye’nin Bölgesel Ticaret Hedefleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerikan Ticaret Odaları ve AmChams Avrasya Ekonomi Zirvesi

Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’daki Amerikan ticaret odaları tarafından düzenlenen AmChams Avrasya Ekonomi Zirvesi, ekonomik işbirliğini ve iş ortaklıklarını güçlendirmek amacıyla bölgelerden hükümet yetkililerini, devlet kalkınma ajanslarını, iş liderlerini ve yatırımcıları İstanbul’da bir araya getirdi. Zirvenin önemli bir parçası olarak, Türk Amerikan İşbirliği Derneği Başkanı Tankut Turnaoğlu, etkinlikte AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Turnaoğlu, bölgede 12 ülkenin Amerikan Şirketler Derneği olarak bir araya geldiklerini belirterek, bu durumun Türkiye’nin Avrasya için bir bölgesel merkez olma rolünü pekiştirdiğini ifade etti. Zirvenin, Türkiye’nin ABD ile ticaretinin 100 milyar dolar hedefine ulaşmasında tetikleyici bir işlev göreceğine dikkat çeken Turnaoğlu, ilk kez İstanbul’da düzenlenmesinin önemine vurgu yaptı.

Gündemlerinde bölgedeki ticareti ve yatırımı artırmanın bulunduğunu kaydeden Turnaoğlu, “Bu bölgenin doğal merkezi aslında İstanbul ve Türkiye. Bugünkü zirveye 12 ülkeden 250 kişi katılıyor. Avrasya’yı geniş bir şekilde tanımlıyoruz. Bu bölgenin önemli bir potansiyeli var. Özellikle Çin ile Avrupa’yı bağlayan Orta Koridor bu ülkelerden geçiyor; bu, geçmişteki tarihi İpek Yolu’nun yeni bir versiyonu.” dedi. Turnaoğlu, bölgedeki ülkelerin toplam gayrisafi milli hasılasının 2 trilyon doları geçtiğini belirterek, “Tabii en büyüğü Türkiye.” ifadelerini kullandı.

Amerikan şirketleri olarak Türkiye’yi merkez alarak bu bölgedeki ticaret ve yatırımları geliştirebileceklerini anlatan Turnaoğlu, “Amerika da Türkiye’yi bu bölgede çok önemli bir iş ortağı olarak görüyor. Özellikle son yıllarda bu durum daha da güçlendi.” şeklinde konuştu.

– Türkiye’deki Amerikan Şirketi Sayısı 2 Bine Ulaştı

Tankut Turnaoğlu, Türkiye’nin ABD ile ticari hacminin 20 milyar dolardan yaklaşık 40 milyar dolara yükseldiğine dikkat çekerek, “Son 5 yılda bu rakam iki katına çıktı. Hedefimiz 100 milyar dolar. Bu hedefin 2028-2029 yıllarında gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Gelecek 5 yıl içinde bunun gerçekleşme olasılığı oldukça yüksek.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD şirketleri için Türkiye’nin bölgesel bir merkez olduğunu vurgulayan Turnaoğlu, “Ayrıca Türkiye’ye gelen Amerikan şirketlerinin sayısı da artıyor. Biz, Türkiye’de 60 milyar dolarlık Amerikan şirketlerinin toplam yatırımını temsil ediyoruz. Son 5 yılda üye sayımız yüzde 50 arttı ve Türkiye’deki Amerikan şirketi sayısı 2 bine ulaştı.” açıklamasında bulundu.

İki ülke arasında savunma sanayiinde de işbirliğinin arttığını belirten Turnaoğlu, “Boeing’in Türkiye’de yatırımları var, işbirlikleri mevcut. Türk şirketleri ile General Electric’in işbirlikleri var ve bunların daha da artması söz konusu. Sivil havacılık alanında büyük bir işbirliği var. Enerji sektöründe de önemli işbirlikleri mevcut.” ifadelerini kullandı.

– Walmart, Türkiye’den Alımlara Başlıyor

Turnaoğlu, Türkiye’den ABD’ye ihracatın oldukça arttığını belirterek, otomobilden makineye, tekstilden kimya ürünlerine, hatta mobilyaya kadar son dönemde ciddi bir talep olduğunu söyledi. ABD’de perakendenin neredeyse yüzde 10-15’ini yöneten çok uluslu Amerikan şirketi Walmart’ın Türkiye’de ofis açacağını kaydeden Turnaoğlu, “Walmart, Türkiye’den alımlara başlıyor. Mobilya bunlardan biri, dondurulmuş gıda ise bir diğer. Şu anda 2-3 alanda Türkiye’yi bir tedarik merkezi olarak görüyorlar.” şeklinde konuştu.

Turnaoğlu, ABD’nin Türkiye’nin ikinci büyük pazarı olduğunu belirterek, “Bunu çok geliştirenlerden biri de Türk Hava Yolları. Türk Hava Yolları, Amerika’ya şu anda 14 şehre uçuyor. Tabii turizm dışında en büyük şey de kargo. Dünyanın en büyük kargo şirketlerinden biri oldu Türk Hava Yolları. Özellikle pandemi döneminde bu durumu fırsata çevirdi. Amerika ile Türkiye arasındaki ticareti Türk Hava Yolları da oldukça ileri taşıdı. Toplam e-ihracatın yarısı Amerika’ya yapılıyor ve bu konuda da Türk Hava Yolları’nın kargo kapasitesi büyük bir destekleyici.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Sözcü

AmChams Avrasya Ekonomi Zirvesi: Türkiye’nin Bölgesel Ticaret Hedefleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!