1. Haberler
  2. Gündem
  3. Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya’dan Basın Toplantısı Açıklamaları

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya’dan Basın Toplantısı Açıklamaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya’nın Basın Toplantısı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Ankara’da düzenlenen bir basın toplantısında bireysel başvurularla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özkaya, gündemdeki konulara dair içten değerlendirmelerde bulundu.

Özkaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkındaki kapatma davasıyla ilgili olarak, “Şu an dosya raportörde ve esas hakkında inceleme devam ediyor. HDP davasının geçmişteki kapatma davalarından farklı olarak, iddianamesinin niteliği bu sürecin uzamasında önemli bir etken. İddianame kapsamında çok sayıda adli yargı mercilerine intikal etmiş dosyalar söz konusu ve bunların sayısı oldukça fazla. İddianame içerisinde 900’den fazla dava bulunuyor. Anayasa Mahkemesi olarak, kamuoyundaki beklentilerin gecikmesinin tek sebebi, iddianamenin niteliği ve içindeki adli sürecin devam etmesidir. Teknik çalışmalarımız sürüyor” ifadelerini kullandı.

Özkaya, HDP’li 451 kişi hakkında siyasi yasak talep edildiğini de ekledi. Ayrıca, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Anayasa Mahkemesi ya kapatılmalı ya da yeniden yapılandırılmalı” açıklamasına ilişkin ise, “Bu konulara yanıt verdiğimizde tartışmalara yol açabiliriz. Bu nedenle, Anayasa Mahkemesi olarak kararlarımızla yolumuza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Can Atalay Kararı Üzerine Değerlendirmeler

Bir gazetecinin “Anayasa Mahkemesi’nin bireysel kararları bağlayıcı mıdır?” sorusuna Özkaya, “Anayasa Mahkemesi bu görüşünü kararları ile ifade etmiştir. Bunu tartışmaya gerek görmüyoruz. Can Atalay ile ilgili verdiğimiz son kararda bu sorunun cevabı açık bir şekilde verilmiştir. Akademik camia bu konuda hem fikirdir. Aksi yapılan yorumlar, münferit bir görüş olarak değerlendirilebilir” yanıtını verdi.

Özkaya, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasındaki Can Atalay tartışmasına ilişkin olarak ise, “İki yüksek yargı kurumunun kamuoyu önünde birbirleri hakkında tartışılmasını doğru bulmuyorum” dedi. Yargıtay’ın Can Atalay kararı ve Anayasa Mahkemesi üyelerine yönelik suç duyurusu hatırlatıldığında, Özkaya, “Can Atalay ile ilgili mahkeme söyleyeceğini söyledi” ifadesini kullandı.

Özkaya, “Krizin çözümüyle ilgili bir girişimde bulundunuz mu?” sorusuna, “Hiçbir şey yapmadan da duruyoruz diyemeyiz. Ne yaptığımızı burada konuşacak değiliz” yanıtını verdi.

Can Atalay’a ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne yapılan üçüncü başvuru ve Gezi Parkı davasında verilen mahkumiyet kararlarına karşı bireysel başvuruların ne zaman gündeme alınacağı sorusuna Özkaya, “Bölümdeki dosyalar hazır olduğunda heyet inceleyecek ve değerlendirecek. Bir takvim veremiyorum ama çok uzamaz diye düşünüyorum” şeklinde cevap verdi.

AYM Başkanı Özkaya, sokak hayvanlarına ilişkin hükümler içeren kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açılan davaya dair de şu bilgileri paylaştı:

  • Sokak hayvanlarıyla ilgili dosyayı raportör arkadaşımız ilk incelemesini heyete sundu. Yürütmenin durdurulması meselesi tartışıldı.
  • Heyetimiz, daha önceki uygulamaları doğrultusunda hareket etti. Esasa geçildi ve dosya tamamlanacak.
  • En kısa sürede bekletilmeksizin gündeme alıp, karara bağlayacağız.

Özkaya, Anayasa’nın ilk dört maddesi ile ilgili tartışmalar ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Anayasa’nın 3. madde yorumuna ilişkin ise, “Bu konular bizim görev alanımız dışında. Bu konuda bir şey söylemem mümkün değil” dedi.

Kaynak: Sözcü

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya’dan Basın Toplantısı Açıklamaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!