1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ankara’da Yavru Köpeklere Şiddet Olayı ve Sanığın Duruşması

Ankara’da Yavru Köpeklere Şiddet Olayı ve Sanığın Duruşması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara’da Bir Hayvana Şiddet Olayı: Sanığın Duruşması Gerçekleşti

Ankara’nın Polatlı ilçesine bağlı Çimenceğiz Mahallesi’nde, 30 Ağustos tarihinde bir sanık, elindeki dirgenle yavru köpekleri öldürerek büyük bir infial yarattı. Bu acımasız eylem, halkın tepkisini çekti ve sanık, gözaltına alındıktan sonra ‘bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme’ suçuyla tutuklanarak Sincan Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edildi.

Polatlı 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilen ikinci duruşmada sanık, cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Duruşma salonunda, taraf avukatları da hazır bulunarak süreci takip etti.

CEZAİ EHLİYETİ TAM ÇIKTI

Duruşmada, sanığın cezai ehliyetinin tam olduğuna dair Sincan Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nden gelen rapor okunarak dosyaya eklendi. Mahkeme heyeti, öncelikle sanığa söz verdi. Sanık, “Raporu yeterli görmüyorum, başka bir sağlık kurulundan geçersem daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi. Bunun üzerine sanık avukatları da, “Raporu düzenleyen Adli Tıp Kurumu uzmanı, müvekkilin daha önce gittiği doktordur. Yeni bir rapor alınmasını talep ederiz” şeklinde görüş bildirdi.

Cumhuriyet Savcısı, sanık avukatlarının yeniden Adli Tıp Kurumu raporu alma talebinin reddedilmesini istedi. Mahkeme heyeti, “Her ne kadar sanık ve sanık müdafisi tarafından yeniden rapor aldırılması talep edilmiş ise de, dosya kapsamındaki Adli Tıp Kurumu raporunun hüküm kurulmaya elverişli olduğu anlaşılmakla itirazın reddine karar verilmiştir” şeklinde kararını açıkladı.

“TUTUKLUKTA GEÇİRİLEN SÜRE DİKKATE ALINARAK SANIĞIN TAHLİYESİNE KARAR VERİLSİN”

Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, “Soruşturma ve kovuşturma dosyası kapsamında toplanan tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde; sanığın olay tarihinde dirgen tabir edilen tarım aleti ile 2 köpeği öldürdüğü, ifadesinde olayı ikrar ettiği ve bu şekilde eylemine uyan 5199 sayılı Kanun’un 28/A-2, 28/A-6, TCK 53 maddeleri gereğince cezalandırılmasına, gözaltında ve tutuklu geçirdiği sürenin TCK 63 gereğince mahsubuna, sanığa isnat edilen suçun alt ve üst sınırı ve tutuklulukta geçirilen süre dikkate alındığında bu aşamada sanığın tahliyesine karar verilmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur” dedi.

“PİŞMAN VE ÜZGÜNÜM”

Esas hakkındaki mütalaaya karşı görüşlerini bildiren sanık, “Yaşanan olaylardan dolayı pişmanım, keşke yaşanmasaydı, üzgünüm. Beraatimi talep ederim” ifadesini kullandı. Sanık avukatları ise, “Adli Tıp Kurumu raporunda müvekkilin akıl sağlığının yerinde olduğu belirtilmişse de, müvekkilin akıl sağlığı yerinde değildir. Müvekkilimin beraat kararı verilmesini, aksi takdirde lehe olan hükümlerin uygulanmasını talep ederiz” diye belirttiler.

TAHLİYE EDİLDİ

Mahkeme heyeti, sanığın tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verdi. Mahkemenin gerekçeli kararı şu şekilde açıklandı:

  • Sanık, üzerine atılı evcil hayvanı kasten öldürme suçunu işlediği sabit olmakla, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 28/A-2 maddesi uyarınca cezalandırılmasına, birden fazla köpeği öldürmesi nedeniyle cezasının yarı oranında artırılmasıyla 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
  • Sanığın sabıkasına dair belgelerden, suça eğilimli bir kişiliğe sahip olduğu ve samimi pişmanlık duyduğuna dair olumlu bir kanaat oluşmadığı için TCK 62. maddesinin uygulanmasına yer olmadığına karar verildi.
  • Sanığın adli sicil kaydında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları olduğu için CMK’nın 231/5 maddesi gereğince bu uygulamanın yapılmasına yer olmadığına, sanığa hükmolunan ceza miktarına göre yasal koşullar oluşmadığından TCK 50. maddesinin uygulanmasına yer olmadığına karar verildi.
  • Sanığın kaçma şüphesinin bulunmaması ve sabit ikametgah sahibi olması göz önünde bulundurularak, tutukluluktan beklenilen menfaatin sağlandığı, dolayısıyla sanığın daha fazla tutuklu kalmasının AİHS’ye aykırılık göstereceği anlaşılmakla tahliyesine karar verilmiştir.

Bu olay, hayvanlara yönelik şiddetin önlenmesi ve bu tür suçların cezalandırılması konusundaki toplumsal bilinçlenmeyi artırabilecektir.

Kaynak: Sözcü

Ankara’da Yavru Köpeklere Şiddet Olayı ve Sanığın Duruşması
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!