1. Haberler
  2. Gündem
  3. Antakya’da Depremde Yıkılan Güçlü Bahçe Sitesi İçin Dava Açıldı

Antakya’da Depremde Yıkılan Güçlü Bahçe Sitesi İçin Dava Açıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antakya’da Deprem Faciası: 47 Kişinin Hayatını Kaybetmesine Neden Olan İnşaat Davası

Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ilk depremde, 47 kişinin hayatını kaybettiği Güçlü Bahçe Sitesi’nin iki bloğunun yıkılmasına ilişkin olarak, 3’ü tutuklu, 2’si firari toplam 18 sanık hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı.

Soruşturma Tamamlandı

Emek Mahallesi’nde bulunan 5 bloklu Güçlü Bahçe Sitesi’nin A ve B bloklarının, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de gerçekleşen 7,7 büyüklüğündeki depremde yıkılması sonucu 47 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak, Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma sona erdi.

Tutuksuz Yargılanan 13 Sanık

Tutuklu sanıklar, inşaatın sorumlu müteahhitleri M.G. ve S.A. ile yapı denetim firması yetkilisi İ.Ö. olarak belirlenirken, firari sanıklar proje ve uygulama denetçileri S.A. ve A.Ç. ile birlikte tutuksuz yargılanan 13 sanık da “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kaldı. İddianame, Hatay 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, 2017 yılında inşa edilen sitedeki 10 katlı A Blok’ta 13, 11 katlı B Blok’ta ise 34 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Malzeme Kalitesizliği Tespiti

Yıkılan her iki blok için Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, A ve B bloklardaki beton basınç dayanımının projede belirtilen değerleri sağlamadığı ve bu nedenle “malzeme kalitesi yetersizliği” sonucuna varıldığı belirtildi. B Blok’un Google Earth’ten alınan cephe görünümleri, yapı ruhsatına uygun olduğu yönünde bilgi verse de, raporda şu tespitler yer aldı:

  • Google Earth görüntüleri mimari projeyle karşılaştırıldığında, çatı eğiminin arttırıldığı ve çatı ara piyesinin normal kata dönüştürüldüğü tespit edildi.
  • B Blok’ta statik projede 2. bodrum katta bulunan perdelerin mimari projede yer almadığı, ek olarak mimari projede bulunan 3. bodrum kattaki sığınak perdelerinin statik projede olmadığı belirlendi.
  • Kolon boyutlarının statik projedekilerle uyumlu olmadığı görüldü.

Müteahhitler Arasında Suçlama

İddianamede yer alan ifadesinde tutuklu müteahhitlerden S.A, yapım sorumlusunun M.G. olduğunu belirtti. S.A, M.G.’den alacağı bulunduğunu ve onun maddi durumunun kötüleşmesi nedeniyle inşaatın tamamlanmasını üstlendiğini ifade etti. S.A, “İnşaatta çalışanların ücretlerini ve gerekli malzemeleri temin ettim. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflardaki ilanları ben verdim. Amacım dairelerin bir an önce satılmasıydı. B Blok’taki çatı katlarından birini ben, diğerini M.G. kapattırdık. Binanın müteahhidi ben değilim, M.G.’dir.” şeklinde konuştu.

Müteahhitlik Görevini Devretme İddiası

Diğer tutuklu müteahhit M.G. ise mali durumunun kötüleşmesi nedeniyle sitenin yapım sorumlusu müteahhitlik görevini S.A.’ya devrettiğini savundu. M.G, devrettikten sonra tüm müteahhitlik işlerinin S.A. tarafından yürütüldüğünü ve dairelerin satışı ile inşaatın bitirilmesi işlemlerinin de S.A. tarafından yapıldığını ileri sürdü. Diğer sanıklar ise haklarındaki suçlamaları reddetti.

Antakya’da Depremde Yıkılan Güçlü Bahçe Sitesi İçin Dava Açıldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!