1. Haberler
  2. Dünya
  3. Antonio Guterres’in BRICS Zirvesindeki Açıklamaları ve Uluslararası Sorunlara Dikkati

Antonio Guterres’in BRICS Zirvesindeki Açıklamaları ve Uluslararası Sorunlara Dikkati

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in BRICS Zirvesindeki Açıklamaları

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BRICS liderler zirvesinde dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Guterres, BRICS ülkelerinin dünya nüfusunun yarısını kapsadığını belirterek, bu topluluğun çok taraflılık ve uluslararası sorunların çözümüne olan bağlılığını övdü.

Guterres, toplulukların bireysel hareket etmesinin olumsuz etkilerine dikkat çekerek, “Küresel zorlukların üstesinden gelebilmek için, bir uluslar topluluğu olarak küresel bir aile olmalıyız.” ifadelerini kullandı. Modern uluslararası finans sisteminin birçok ülkenin ihtiyaçlarını karşılamadığını vurgulayan Guterres, mevcut mali yapının “modası geçmiş, etkisiz ve adil olmayan” bir nitelik taşıdığını belirtti. Bu nedenle, uluslararası mali sistemde köklü reformlar yapılması gerektiğini ifade etti.

Guterres, artan savaşlara da değinerek, uluslararası barış mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiğini aktardı. “Buna, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) günümüz dünyasını daha iyi yansıtacak şekilde reforme edilmesi de dahildir.” diye ekledi. Gazze ve Ukrayna’daki çatışmalara da dikkat çeken Guterres, bu bölgelerde ateşkesin sağlanması gerektiğini vurgulayarak, “Dünya genelinde kalıcı bir barışa ihtiyaç var.” dedi.

Guterres, BM Genel Kurulu tarafından kısa bir süre önce yeniden teyit edilen karara atıfta bulunarak, “İşgalin sona erdirilmesi ve iki devletli çözümün gerçekleştirilmesi için geri dönüşü olmayan bir ilerleme kaydetmemiz gerekiyor.” ifadesini kullandı. Ayrıca, Lübnan’a da değinerek, 1701 sayılı BMGK çözüm önerisinin “tam anlamıyla” uygulanmasının önemine vurgu yaptı.

Guterres’in BRICS zirvesine katılması bazı eleştirileri beraberinde getirdi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Guterres’in Ukrayna Barış Zirvesi’ne katılmaktansa BRICS zirvesine katılmayı tercih etmesini “BM’nin saygınlığını zedeleyen yanlış bir hareket” olarak değerlendirdi.

Kaynak: Sözcü

Antonio Guterres’in BRICS Zirvesindeki Açıklamaları ve Uluslararası Sorunlara Dikkati
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!