Neandertaller yaklaşık 40 bin yıl öncesine kadar, Homo Sapiens ile birlikte benzer coğrafyalarda yaşam sürdü. Homo Sapiens dünyanın tamamını saran bir tür haline gelmişken Neandertallerin yok olmasının sebebi ise tam olarak bilinmiyor. Erken dönem atalarımızın bu yok oluşta şiddet ya da cinsel birleşme yoluyla etki gösterdiği düşünülüyor.
BEYİNLERİ DE GÖZLERİ DE BİZDEN BÜYÜKTÜ
Oxford Üniversitesi tarafından 32 modern insan ve 13 Neandertal kafatası üzerinde yapılan bir araştırma, Neandertallerin beyninde görme ile ilgili daha büyük alanlar olduğunu öne sürdü.
Çalışmaya göre Neandertallerin, modern insanlardan daha büyük gözleri vardı. Ayrıca, daha büyük bedenleri, hareket kontrolü için daha fazla beyin alanı gerektiriyordu. Bu durumun sosyal yeteneklerini kısıtladığını ve daha zayıf sosyal gruplar oluşturabilme ihtimaline yol açtığı düşünülüyor.
ADİL BİR KARŞILAŞTIRMA YAPILIYOR MU?
Colorado Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise Neandertallerin ‘ilkel’ olarak tasvir edilmesinin, onları haksız bir şekilde modern insanlarla karşılaştırmaktan kaynaklandığını iddia etti.
Adil bir bakış açısıyla bakıldığında Neandertalleri ‘ilkel mağara adamları’ olarak tasvir eden araştırmaların onları modern insanlarla karşılaştırmasının sorunlar taşıdığı görülüyor. Günümüz insanını kıyas alarak Neantertalleri incelemek onlardan cep telefonu kullanabilmelerini beklemek gibi adaletsiz sonuçları ortaya çıkıyor.
Scientific Reports verilerinde daha adil bir karşılaştırma yapılarak Neandertaller ile erken Homo sapiensin beyinlerinin 3B rekonstrüksiyonları geliştirildi. Modeller, Neandertal beyninde daha küçük bir beyincik olduğunu ortaya koydu, bu durumun da bilişsel ve sosyal işlevlerini azaltmış olabileceği öne sürüldü.
Kaynak: Sözcü