1. Haberler
  2. Dünya
  3. Arnavutluk’un Avrupa Birliği ile Katılım Müzakereleri Başladı

Arnavutluk’un Avrupa Birliği ile Katılım Müzakereleri Başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Arnavutluk’un Avrupa Birliği ile Katılım Müzakereleri Başlıyor

Avrupa Birliği (AB), Arnavutluk ile katılım müzakereleri çerçevesinde ilk fasıl kümesinin açıldığını duyurdu. Bu önemli gelişme, Lüksemburg’da gerçekleştirilen 2. Katılım Konferansı’nın ardından gerçekleşti. Konferansta, AB Dönem Başkanı Macaristan’ın Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, AB Komisyonu Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ile Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ortak bir basın toplantısı düzenleyerek konuyla ilgili açıklamalarda bulundular.

Bakan Szijjarto, Arnavutluk ile “Temel Değerler” isimli fasıl kümesinin açıldığını belirterek, “Arnavutluk ile fasılların ilk müzakere kümesini açmış olmamız, Arnavutluk’un mümkün olan en kısa sürede Avrupa Birliği’ne katılmasını sağlamak amacıyla katılım müzakerelerinin başlatılmış olması göz önünde bulundurulduğunda, kesinlikle tarihi bir nitelik taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.

Szijjarto, Macaristan’ın AB’nin genişlemesine verdiği önemi vurgulayarak, “AB’nin rekabet gücünü kaybettiği ve küresel siyaset ile geniş ekonomi alanlarında ağırlığını yitirdiğinin farkındayız. Dolayısıyla AB’nin yenilenmeye, yeni enerjilere ve Batı Balkanlar bölgesine doğrudan komşu olmaya ihtiyacı olduğunu anlıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan, Batı Balkan ülkelerinin 15 yılı aşkın süredir AB üyeliği için beklediğini, ancak bazı üye ülkelerin genişlemeye karşı bahaneler ürettiğini savunarak, “Eğer AB’de ikiyüzlülüğün zirveye çıktığı bir alan belirtmem gerekirse, bu kesinlikle genişlemedir. Meslektaşlarımın kamuoyu önünde söylediklerini duyduğumda, 27 üye arasında ne yazık ki herkesin açık ve kapalı kapılar ardında aynı şeyi söylemediğini gözlemliyorum.” şeklinde eleştirilerde bulundu.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise ülkesini AB üyeliğine “bir adım daha yaklaştıran” bu karardan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Bugün şüphesiz Arnavut halkı için olduğu kadar AB için de tarihi öneme sahip bir gün.” dedi.

Arnavutluk, AB üyeliği için resmi başvurusunu 2009 yılında gerçekleştirdi. Avrupa Komisyonu’nun Ekim 2012’de olumlu görüş vermesinin ardından, AB Konseyi, Haziran 2014’te ülkeye “aday statüsü” verme kararı aldı. Arnavutluk’un AB’ye katılım müzakereleri ise resmi olarak Temmuz 2022’de başladı. Açılan fasıl kümesi, demokratik kurumların işleyişi ve kamu yönetimi reformu kapsamında yargı ve temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik; ekonomik kriterler çerçevesinde ise kamu alımları, istatistik ve mali kontrol fasıllarını ve kriterlerini kapsıyor.

Bu konular üzerindeki görüşmeler, katılım müzakerelerinin sonuna kadar devam edecek ve Brüksel’in taleplerinin uygulanmasında sağlanacak ilerleme, sürecin genel hızını belirleyecektir.

Kaynak: Sözcü

Arnavutluk’un Avrupa Birliği ile Katılım Müzakereleri Başladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!