1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Asgari Ücrette Ocak Ayı Beklentileri ve Zam Senaryoları

Asgari Ücrette Ocak Ayı Beklentileri ve Zam Senaryoları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Asgari Ücrette Gözler Ocak Ayında

Temmuz ayında zamsız geçen hayat, milyonlarca asgari ücretli için açlık sınırının altında kalmaya devam ederken, gözler şimdi ocak ayına çevrildi. Asgari ücrete yapılacak zam konusunda pek çok farklı tahmin mevcut olsa da, genel beklenti Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan enflasyon hedefleri doğrultusunda bir artış olması yönünde. Hükümetin, sürekli olarak milyonlarca emekliyi enflasyona ezdirmeyeceğini belirtmesi, bu dönemdeki yaklaşımını merak edilir kılıyor. Temmuz ayında, sendikaların ve işçilerin taleplerine kulak tıkayan hükümet, milyonlarca işçinin açlık sınırı altında yaşam mücadelesi vermesine göz yummuştu.

OVP’ye Bağlı Zam Beklentileri

Orta Vadeli Program’da 2024 yılı için yıllık enflasyon hedefi %41,5, 2025 yılı için ise %17,5 olarak belirlenmişti. Hükümetin beklenen enflasyon oranında bir zam yaparak OVP’ye sadık kalacağına dair söylemleri, endişeleri artırmaktadır. CHP’nin Hazine ve Maliye Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, hükümetin asgari ücrette ‘beklenen enflasyon oranında zam yapma’ planına sert bir şekilde tepki göstermişti. SÖZCÜ TV’de Senem Toluay Ilgaz ile “Öncesi Sonrası” programına katılan Karatepe, “Asgari ücrette yapılacak artışın 2025 yılı beklenen enflasyon oranında olduğunu biliyoruz. OVP’de iktidar %17,5’lik bir enflasyon bekliyor. Eğer asgari ücrete bu seviyede bir artış yaparlarsa veya %20’lik bir artış olsa bile, 20 bin TL civarında bir asgari ücret bizi bekliyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Deutsche Bank’ın Asgari Ücret Tahminleri

Türkiye’yi ziyaret eden Deutsche Bank ekonomistleri, ekonomiye dair değerlendirmelerinde asgari ücrete yapılması öngörülen zam konusuna da değinmişti. 2025 asgari ücret zammının enflasyonla mücadelede önemli bir tartışma konusu olduğu belirtilirken, genel görüş %25-30 arasında bir zam yapılacağı yönündeydi. %30’un üzerinde bir artışın, yavaşlayan ekonomi karşısında işletmeleri zorlayacağı ve enflasyon beklentileri açısından olumsuz etkiler yaratacağı vurgulandı.

Patronların Talepleri ve İşçilerin Beklentileri

İşçiler asgari ücretteki iyileşmeyi dört gözle beklerken, işverenler işçiye sefalet zammı verilmesini hak görüyor. İş dünyasının, hükümetten asgari ücreti %30 ile sınırlandırması yönünde taleplerde bulunduğu iddiaları gündeme geliyor. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, geçen hafta yaptığı açıklamada, “Bizim için en önemli konulardan biri de asgari ücretin OVP’deki yeni dönem enflasyon hedefi ile belirlenmesidir. Maliyetlerimizi ancak bu şekilde dengeleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

Olası Asgari Ücret Senaryoları

Asgari ücret için birçok farklı senaryo kuruluyor. Olası asgari ücret zamları ve yeni ücretler aşağıda sıralanmıştır:

  • Yüzde 20 zam: 20,402.40 TL
  • Yüzde 25 zam: 21,252.50 TL
  • Yüzde 30 zam: 22,102.60 TL
  • Yüzde 35 zam: 22,952.70 TL
  • Yüzde 40 zam: 23,802.80 TL
  • Yüzde 45 zam: 24,652.90 TL
  • Yüzde 50 zam: 25,503 TL

Kaynak: Sözcü

Asgari Ücrette Ocak Ayı Beklentileri ve Zam Senaryoları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!