Temmuz ayında zam alamayan milyonlarca asgari ücretli, açlık sınırının altında kalan maaşlarla geçim mücadelesi verirken, gözler ocak ayında yapılacak zam oranına çevrildi. Ancak şu ana kadar dillendirilen ve önerilen rakamlar, işçiler için pek de umut verici görünmüyor. Patronlar ve hükümet temsilcilerinin açıklamalarından gerekli sinyalleri bulamayan işçiler, aynı zamanda yabancı kuruluşların etkisiyle de zor bir dönem geçiriyor. Deutsche Bank ve IMF’nin sefalet zammı önerilerinin ardından, asgari ücrete ilişkin bir düşük zam önerisi de Standard & Poor’s’tan (S&P) geldi.
Dün, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesini yayımlayan S&P, Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-”ye yükseltirken, kredi notu görünümünü “durağan” olarak belirledi. Uluslararası kuruluşun değerlendirmesinde, enflasyon ve asgari ücretle ilgili önemli açıklamalara da yer verildi.
‘Yüzde 30’dan Fazlası…’
S&P’den yapılan açıklamada, 2025’te hedeflenen yüzde 17’lik enflasyon oranı yerine, 2024’te beklenen yaklaşık yüzde 44’lük enflasyon oranının baz alınmasının enflasyonla mücadele programı için risk oluşturduğu belirtildi. Ücret anlaşmasının bu iki uç nokta arasında belirleneceği varsayılırken, yüzde 30’dan yüksek herhangi bir artış oranının enflasyonla mücadele sürecini uzatacağı vurgulandı.
IMF ve Alman Banka da Düşük Öneride Bulunmuştu
Türkiye ziyaretinde bulunan Deutsche Bank ekonomistleri, ülkenin ekonomik durumu üzerine yaptıkları değerlendirmelerde, 2025 asgari ücret zammının enflasyonla mücadelede önemli bir faktör olduğunu belirtti. Asgari ücrette 2025 için genel beklentinin yüzde 25-30 arasında bir artış olacağı öngörülürken, Deutsche Bank ekibi, yüzde 30’un üzerinde bir artışın, yavaşlayan ekonomik ortamda işletmeleri zor durumda bırakabileceği ve enflasyon beklentilerini olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarılarda bulundu. IMF de asgari ücrette işçilere düşük zam öneren kuruluşlardan biri oldu. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türkiye misyonu başkanı Jim Walsh, Türkiye’de asgari ücretin, geçen yıl olduğu gibi enflasyonu ciddi şekilde artıracak şekilde yükseltilmemesi gerektiğini ifade etti.
Walsh, Washington’daki IMF-Dünya Bankası yıllık toplantısında Reuters’a yaptığı açıklamada, “(Bu yüksek artışın) bu yıl olmamasını umuyoruz. Çünkü yüksek enflasyona sahip birçok ülkeden edindiğimiz deneyimlere göre, asgari ücretin bu oranda artırılması, enflasyon beklentileri için büyük bir çıpa oluşturuyor. Yetkililerin bir denge kurması gerekiyor ve bunun farkındalar,” dedi.
KARAHAN YABANCILARA KONUŞTU: Yüzde 25’e İşaret Etti
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Washington’da yatırımcılarla gerçekleştirdiği görüşmelerde asgari ücret artışının 2025 para politikasını şekillendireceği mesajını verdi. Bloomberg’e konuşan ve Karahan’ın yatırımcılarla toplantısından edinilen bilgilere atıfta bulunan kaynaklara göre; yetkililerin yabancı yatırımcılara, yüzde 25 civarında bir asgari ücret artışının 2025 enflasyon görünümüyle uyumlu olacağı mesajını verdiği belirtildi.
Patronlardan da Karahan’ın açıklamasına destek geldi. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ATO’nun ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Merkez Bankası Başkanı Sayın Fatih Karahan, Amerika Birleşik Devletleri’nde yatırımcılarla görüşmesinde, yüzde 25 civarı asgari ücret artışının, 2025 enflasyon görünümüyle uyumlu olacağı mesajını verdi. Biz de, asgari ücrete yapılacak zammın bu seviyede olması gerektiği kanaatindeyiz. Çalışan kardeşlerimizin, enflasyon nedeniyle yaşadığı sıkıntıları biliyoruz. Geçim derdinin ne olduğunu biliyoruz. Ancak, işletmeyi ayakta tutma derdimizin ne olduğunu da biliyoruz,” dedi.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, daha önce yaptığı açıklamada, hükümetten taleplerini sıralarken asgari ücrete hedeflenen enflasyon oranı kadar zam yapılması gerektiğini vurgulamıştı. Kaya, hükümetten taleplerini sıralarken, “Bizim için en önemli konulardan biri de asgari ücretin OVP’deki yeni dönem enflasyon hedefi ile belirlenmesi. Maliyetlerimizi ancak bu şekilde dengeleyebiliriz,” ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: Sözcü