1. Haberler
  2. Gündem
  3. Atatürk’ün Tarihi İkameti Restorasyon Bekliyor

Atatürk’ün Tarihi İkameti Restorasyon Bekliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Atatürk’ün Tarihi İkameti Tehlikede

Atatürk'ün Tarihi İkameti Tehlikede

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937 yılında Kuşadası’nda gerçekleştirilecek Ege manevralarına katılmak amacıyla trenle geldiği Efes Selçuk’ta, kaldığı tarihi yapı gün geçtikçe kötü bir duruma düşüyor. 2019 yılında belediye başkanı olarak göreve gelen Filiz Ceritoğlu Sengel, bu yapının restore edilmesi için büyük bir çaba sarf ediyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yazdığı yazıda, bu yapının belediyeye tahsis edilerek restore edilmesini talep etti.

2019’dan Beri Restorasyon Talebi

Başkan Ceritoğlu Sengel, “2019 yılında Efes Selçuk Belediye Başkanı olduğumda Çamlık Atatürk Evi için resmi müracaatta bulunduk. Atatürk Evi, 2019’dan bu yana büyük ölçüde yıprandı. O dönemde Valilikten ‘Çamlık Atatürk Evi’ni bize devredin; biz restorasyonunu gerçekleştirelim’ şeklinde bir talepte bulunmuştuk. Çünkü belediye bünyemizde restorasyon konusunda uzman mimarlarımız mevcut. Ancak o dönemde Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından yapılacağı ifade edildi” şeklinde konuştu.

Bütçeden Her Yıl Restorasyon İçin Pay Ayırıyoruz

Aradan geçen süre zarfında yeniden talepte bulunduklarını belirten Başkan Ceritoğlu Sengel, “2022 yılında tekrar bir talepte bulunduk. Bu yapının bir an önce Valilik Makamı tarafından YİKOB payıyla ya da Efes Selçuk Belediyesi’ne devredilerek mevcut olan kaynaklarla restorasyonunun yapılabileceğini dile getirdik. Ancak o zamandan bu yana hâlâ bir adım atılmadı. Her yıl belediye bütçemize restorasyon için pay ayırıyoruz. 2019 yılında gönderdiğimiz yazının ardından yıllar geçmesine rağmen hâlâ bekliyoruz” dedi.

TBMM Gündemine Taşındı

Başkan Ceritoğlu Sengel, “Bu tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmak, hepimizin ortak sorumluluğu. Atatürk Evi’nin kimin tarafından restore edileceği önemli değil; belediye, valilik, Kültür Bakanlığı veya başka bir kamu kurumu olsun, asıl olan bu kültürel değerlerimize sahip çıkmaktır. Milletvekilimiz Sevda Erdan Kılıç da konuyu TBMM gündemine taşıdı. Herkesin destek vermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Atatürk Evi’nin Tarihçesi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1937 yılında Kuşadası’ndaki askeri manevraya katılmak üzere Efes Selçuk’a trenle gelmiş, buradan kara yoluyla Çamlık’a (o zamanki adıyla Aziziye köyü) geçerek bu yapıda konaklamıştır. Atatürk, burada kaldığı süre boyunca evin çevresindeki çam ağaçlarına hayran kalmış ve bu nedenle Aziziye köyünün adının Çamlık olarak değiştirilmesini önermiştir.

Kaynak: Sözcü

Atatürk’ün Tarihi İkameti Restorasyon Bekliyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!