1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Axiom Space ve Prada’dan Yenilikçi Uzay Kıyafetleri

Axiom Space ve Prada’dan Yenilikçi Uzay Kıyafetleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Axiom Space ve Prada, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) Artemis III programı kapsamında Ay yüzeyine gidecek astronotlar için yeni bir uzay kıyafeti tasarladı. Bu kıyafetler, NASA’nın Ay’a dönüş projesi olarak bilinen “Artemis Programı”nın üçüncü aşamasında kullanılacak.

Tanıtılan kıyafetler, lüks giyim markası Prada’nın tasarım katkılarıyla hazırlandı. Axiom Space’in resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, bu kıyafetler, ısıyı yansıtan ve astronotları aşırı sıcaklıklardan ile Ay tozundan koruyan özel bir beyaz malzemeden üretildi. Kıyafetlerin, gölgede kalan bölgelerde bile en soğuk ortamlarda en az iki saat dayanıklılık göstereceği belirtildi. Ayrıca astronotların, yaklaşık sekiz saat boyunca uzay yürüyüşü yapma kapasitesine sahip olacağı ifade edildi.

Axiom Space Başkanı Matt Ondler, bu yeni tasarım hakkında, “Seçkin ekiplerimiz, yenilikçi çözümlere giden yeni yollar oluşturarak uzay kıyafeti geliştirme sürecini yeniden tanımladılar.” şeklinde bir açıklama yaptı. Bu ifadeler, projeye olan inancı ve heyecanı yansıtmakta.

Nisan 2023’te, NASA, belirtilen kıyafetlerin farklı renklerdeki ilk prototiplerini kamuoyuna tanıtmıştı. Artemis Programı, astronotları yeniden Ay’a göndermeyi amaçlayan büyük bir projedir. Programın ilk aşaması olan “Artemis I”, Orion uzay aracının Ay’ın yörüngesinde bir tur atmasının ardından başarıyla tamamlanarak Aralık 2022’de Dünya’ya döndü.

Orion uzay aracının ilk mürettebatlı misyonu olarak planlanan “Artemis II” görevinde ise astronotların, Ay’a iniş yapmadan Dünya’ya geri dönmeleri bekleniyor. Bu 10 günlük yolculuk, uzay aracının güvenliği ve astronotların giysileri ile iniş araçlarıyla ilgili yaşanan sorunlar nedeniyle 2025’in sonlarına ertelenmiş durumda. Her şey planlandığı gibi ilerlerse, programın son aşaması olan “Artemis III” misyonu 2026 yılında hayata geçebilir.

Kaynak: Sözcü

Axiom Space ve Prada’dan Yenilikçi Uzay Kıyafetleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!