1. Haberler
  2. Dünya
  3. Azerbaycan’da Cop29 Zirvesi Öncesi İklim Değişikliği Uyarısı

Azerbaycan’da Cop29 Zirvesi Öncesi İklim Değişikliği Uyarısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Azerbaycan’da Cop29 Zirvesi Öncesi Kritik İklim Uyarısı

Azerbaycan'da Cop29 Zirvesi Öncesi Kritik İklim Uyarısı

Bu yıl Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilecek olan Cop29 zirvesi öncesinde, dünya çapında iklim değişikliğiyle mücadele konusunda önemli bir uyarı yapıldı. Zirve sırasında, gelişmekte olan ülkelerin iklim krizine karşı mücadele için finansman kaynaklarının arttırılması amacıyla daha cesur adımlar atılması gerektiği vurgulanacak. Ayrıca, ülkeler arasında emisyon açığının kapatılması için daha iddialı planların tartışılması bekleniyor.

Daily Mail’de yer alan habere göre; Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim değişikliğiyle ilgili rapor hakkında yaptığı açıklamada, dünyanın “gezegenler arası bir ipte yürüyormuş gibi” olduğunu ifade etti. Guterres, “Ya liderler emisyon açığını kapatır ya da iklim felaketine doğru sürükleniriz. En çok acıyı ise yoksul ve savunmasız kesimler çekecek.” şeklinde uyarılarda bulundu.

2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması’nda ülkeler, sıcaklık artışını “2°C’nin oldukça altında” tutmayı ve 1,5°C’yi geçmeme hedefi doğrultusunda anlaşmışlardı. Ancak bilim insanları, herhangi bir miktarda küresel ısınmanın güvenli olmadığını vurguluyor. 1,5°C’lik sınır, iklim değişikliğinin yol açabileceği aşırı sıcak hava dalgaları, kuraklıklar, sel felaketleri ve doğal sistemlerin çöküşü gibi en kötü etkilerin önlenmesi açısından kritik bir eşik olarak değerlendiriliyor.

Azerbaycan'da Cop29 Zirvesi Öncesi İklim Değişikliği Uyarısı

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), şu ana kadar belirlenen ulusal düzeydeki iklim eylem planlarının bu hedefe ulaşmaktan uzak olduğunu ve tehlikenin giderek büyüdüğünü bildirdi. Raporda, küresel sera gazı emisyonlarının hâlâ yükselmeye devam ettiği ve 2023 yılında 2022’ye göre yüzde 1,3 oranında bir artış gösterdiği kaydedildi. Bu artış, son on yılın ortalamasının da üzerinde ve dünya genelindeki emisyonların yüzde 77’sinin G20 ülkelerinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Dünya, mevcut politikalarla 3,1°C’lik uzun vadeli bir ısınma riskiyle karşı karşıya. Ülkeler, 2030’a kadar iklim planlarını tamamen uygulasalar bile sıcaklık artışının 2,6°C-2,8°C arasında olacağı öngörülüyor. Ancak mevcut politikalarla bu hedeflerin bile gerisinde kalındığı ifade ediliyor. Guterres, “Şu anda insanlar, devasa kasırgalar, tarihi seller ve ormanların birer barut fıçısına, şehirlerin ise saunalara dönüştüğü rekor sıcaklıklardan muzdarip. Mevcut politikalar, bizi 3,1°C’lik felaket bir sıcaklık artışına doğru sürüklüyor.” dedi.

Hükümetlerin, acilen sera gazı emisyonlarını azaltmaları, fosil yakıtlardan kurtulmaları ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını hızlandırmaları gerektiğini vurguladı.

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen de iklim krizinin “kritik bir döneme” girdiğini belirterek, “1,5°C’lik hedefin yakında öleceği” uyarısında bulundu. Andersen, Cop29’da ülkelerin daha güçlü ulusal planlar hazırlamaları ve 1,5°C’lik hedef doğrultusunda ilerlemek için tüm güçleriyle çalışmaları gerektiğini ifade etti. UNEP raporu, yıllık sera gazı emisyonlarının 2030’a kadar yüzde 42, 2035’e kadar ise yüzde 57 oranında azaltılması gerektiğini vurguluyor. Bu hedeflere ulaşmak için küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılması, enerji verimliliğinin artırılması, fosil yakıtlardan vazgeçilmesi ve ormanlar ile mangrovlar gibi doğal habitatların korunması gerektiği belirtiliyor.

Kaynak: Sözcü

Azerbaycan’da Cop29 Zirvesi Öncesi İklim Değişikliği Uyarısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!