1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bağlar İlçesinde Rüşvet Davası: Eski Belediye Başkanı ve İmar Müdürü Yargı Önünde

Bağlar İlçesinde Rüşvet Davası: Eski Belediye Başkanı ve İmar Müdürü Yargı Önünde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bağlar İlçesinde, müteahhit Nusret Bekiranlı’dan imar izni ve ruhsat işlemlerinin gerçekleştirilmesi karşılığında 5,5 milyon lira rüşvet talep ettikleri iddiasıyla haklarında dava açılan eski AKP’li Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, İmar Müdürü Fırat Kılıç ile tutuksuz yargılanan Özel Kalem Müdürü Sıddık Aycıl’ın duruşmalarına 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmada, tutuklu olan iki sanık da hazır bulundu.

Geçen duruşmada savcı, mütalaasını tekrar ederek üç sanığın da “İcbar suretiyle irtikap” suçundan cezalandırılmasını istedi.

“Müteahhit Beni Hedef Aldı”

Eski Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, müteahhidin kendisine komplo kurduğunu ve odasına dinleme cihazıyla girdiğini belirterek, “İki ortağıyla odama geldiğinde kendisinden para istediğimi iddia etmiştir. Para muhabbeti hiç geçmemiştir. Bu tamamen bir komplo. Beraatımı talep ediyorum” dedi.

Mahkeme Üç Sanığı da Cezalandırdı

Mahkeme heyeti, sanıkların savunmalarının ardından delillerin toplandığını ifade ederek, kararını açıkladı. Yap-sat müteahhidi olan Nusret Bekiranlı’dan rüşvet talep edildiğini belirten mahkeme, paranın yarısının evrakın imzalanması, diğer yarısının ise ruhsatın imzalanmasından sonra talep edilmesi üzerine müteahhidin polise başvurduğunu ve seri numaraları alınmış paralarla suçüstü yapılmasını talep ettiğini dile getirdi.

Bağlar İlçesinde Rüşvet Davası: Eski Belediye Başkanı ve İmar Müdürü Yargı Önünde

Sanıklardan Fırat Kılıç’ın, her ne kadar SGK kayıtlarında beden işçisi olarak görünse de, belediyenin resmi internet sitesi ve açık kaynaklara göre imar müdürü olarak görev yaptığını, bu sıfatla toplantılara katıldığına dikkat çekti. Sıddık Aycıl’ın ise Özel Kalem Müdürü olduğu ifade edildi.

Suçüstü Operasyonu

Mahkeme, seri numaraları alınmış 1 milyon lira ile suçüstü yapıldığını, öncesinde sanık Fırat Kılıç’ın müteahhitten parayı döviz olarak istediğine dair KOM Şube Müdürlüğü tarafından tutanak tutulduğunu belirtti. Suçüstü yapılmak üzere Ziraat Bankası’ndan alınan seri numaralı paraların, sanık Fırat Kılıç’ın müteahhidin aracından bir çanta içinde alarak kendi aracının bagajına koyduğu kaydedildi.

İşlemler Neden Gecikti?

Mahkeme, müteahhidin ruhsat talebine karşı hiçbir işlem yapılmadığını, ancak rüşvetin alındığı gün ruhsat talebinin hızla işleme alındığını vurguladı. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişliğine yazı yazarak, ruhsat işlemlerinin belediyelerde ne kadar sürede sonuçlandığını sordu. Gelen cevaba göre, başvuruların normal şartlarda 1 gün ile en geç 1 ay içinde sonuçlandırıldığı, fakat müteahhidin rüşvet vermeyi kabul etmediği için 4,5 ay bekletildiği belirtildi.

Sanıkların Savunmaları İnandırıcı Değil

Müteahhidin ruhsat başvurusunun emsallerine göre uzun süre işlemsiz bırakıldığını ifade eden mahkeme, Fırat Kılıç’ın talep ettiği rüşvetin planlı bir şekilde verilmesi ile aynı gün belediye encümenine sunulduğunu belirtti. Sanıkların savunmalarının suçtan kurtulmaya yönelik olduğu ifade edildi. Hüseyin Beyoğlu’nun müteahhidi tanımadığını ve ruhsat işleminden haberi olmadığını belirtmesine rağmen, kamera kayıtları ve tape kayıtları dikkate alındığında müteahhit Nusret Bekiranlı’nın sanık Fırat Kılıç ile birlikte Beyoğlu’nun makamına gittiği görüldü.

Bağlar İlçesinde Rüşvet Davası: Eski Belediye Başkanı ve İmar Müdürü Yargı Önünde

Beyoğlu’nun, müteahhide araya koyduğu referansları kast ederek, “Tüm Türkiye’yi ayağa kaldırmışsınız, tamam yardımcı olun” dediği dikkate alındığında, sürecin başından itibaren işin içinde olduğu ve bilgi sahibi olduğu sonucuna varıldı. Rüşvetin verildiği gün ruhsat talebinin hızla işleme konulması, sanıkların savunmalarını çürüttü.

Mahkeme Kararı

Mahkeme, tape kayıtları, görüntü inceleme tutanakları ve müteahhidin sabit kalan ifadeleri ışığında sanıkların icbar suretiyle irtikap suçunu işlediklerine kanaat getirdi. Hüseyin Beyoğlu ve Fırat Kılıç’ın her biri 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, duruşmalardaki iyi halleri ve cezalarının topluma olan etkileri nedeniyle, ceza TCK’nın 62. maddesi gereği 3 yıl 6 aya indirildi. Ayrıca, sanıkların kuvvetli suç şüphesi altında bulunduğu gerekçesiyle tutukluluk halleri devam etti. Özel Kalem Müdürü Sıddık Aycıl ise delil yetersizliğinden beraat etti.

Kaynak: Sözcü

Bağlar İlçesinde Rüşvet Davası: Eski Belediye Başkanı ve İmar Müdürü Yargı Önünde

Bağlar İlçesinde Rüşvet Davası: Eski Belediye Başkanı ve İmar Müdürü Yargı Önünde
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!