1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bakan Alparslan Bayraktar’dan Enerji Açıklamaları: Elektrik ve Doğalgaz Fiyatları, Yeni Arama Çalışmaları ve Yurt Dışı Projeleri

Bakan Alparslan Bayraktar’dan Enerji Açıklamaları: Elektrik ve Doğalgaz Fiyatları, Yeni Arama Çalışmaları ve Yurt Dışı Projeleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Açıklamaları

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın Açıklamaları

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaptığı açıklamalarda elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yıl sonuna kadar zam yapılmayacağını belirtti. Ayrıca, elektrik tüketimi yüksek olan kullanıcılara yönelik desteklerin azalacağını ifade etti.

Bakan Bayraktar, Bakanlık’ta düzenlediği basın toplantısında enerji alanındaki güncel gelişmeleri değerlendirdi. 5 Ekim tarihinin, Oruç Reis gemisinin Somali’ye gönderilmesiyle birlikte “tarihi bir gün” olduğunu vurguladı. Oruç Reis’in, tamamen Türkiye’de tasarlanıp üretilmiş bir gemi olduğunu belirtti.

Bayraktar, Türkiye’nin petrol ve doğal gazda dışa bağımlılığını azaltma çalışmalarına 2016 yılında açıklanan “Milli Enerji ve Maden Politikası” ile hız verdiklerini ifade etti. Bugün itibarıyla, kamu ve özel sektör firmalarının günlük petrol üretiminin yaklaşık 110 bin varile ulaştığını aktardı.

Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası‘nda günlük üretimin 6 milyon metreküpü aştığını belirten Bayraktar, Kasım ve Aralık aylarında üretimin 7,5 milyon metreküpe ulaşmasını ve gelecek yılın ilk çeyreğinde ise 10 milyon metreküp üretim hedeflediklerini anımsattı. Bu kapsamda, Karadeniz’deki üretimin hızla artırılması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, Çanakkale’de aktivasyon çalışmaları yapılan yüzer platform sayesinde bu üretimin 20 milyon metreküpe çıkacağını ifade etti.

Yoğun arama ve üretim stratejileri çerçevesinde Türkiye’de henüz aranmamış lokasyonlar ve coğrafyalarda yeni arama çalışmalarının yapılması gerektiğini belirten Bayraktar, farklı coğrafyalarda ortaklık yöntemleri ile petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinin yürütülmesinin planlandığını söyledi.

Bayraktar, Türkiye’nin Irak Basra ve Azerbaycan’daki Şahdeniz projelerinde mevcut faaliyetlerine dikkat çekerek, şunları ekledi:

  • “Yeni coğrafyalar ve yeni hedeflerimiz var. Bunlardan biri Somali denizleri. Irak’ta daha farklı projelere imza atmayı hedefliyoruz.”
  • “Kuzey Irak’ta üç petrol sahasında ortaklıklarımız var ve bu ortaklıkları büyütmek istiyoruz.”
  • “Basra’da daha aktif olmak ve Libya’da hem karada hem de denizde projeler geliştirmek istiyoruz.”

Somali denizlerinde Oruç Reis gemisinin görev almasının, Türkiye’yi kendi gemileriyle arama yapabilen bir ülke haline getirdiğini vurgulayan Bayraktar, burada sismik arama sonrasında sondaj ve keşif çalışmalarının planlandığını ve ekonomik değeri yüksek buluşlara imza atmayı umduklarını aktardı.

Yurt dışı ortaklıklarında Türkiye’ye ve piyasalara değer katacak projelerin öncelikli olarak değerlendirildiğini belirten Bayraktar, doğal gaz ihtiyacının karşılanmasında ithalatın yanı sıra kaynak ve tedarik noktalarının çeşitliliğine de önem verdiklerini ifade etti.

Doğal gazda boru hattı üzerinden ithalatın yanı sıra sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşmalarının da yapıldığını kaydeden Bayraktar, fazla olan doğal gaz miktarının ihraç edilmesi ve ihracatın artırılması hedefinin olduğuna dikkat çekti.

Bakan Alparslan Bayraktar’dan Enerji Açıklamaları: Elektrik ve Doğalgaz Fiyatları, Yeni Arama Çalışmaları ve Yurt Dışı Projeleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!