1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bakan Bayraktar, Enerji Sektöründe Siber Savunma Simülasyonu Programına Katıldı

Bakan Bayraktar, Enerji Sektöründe Siber Savunma Simülasyonu Programına Katıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Siber Savunma Simülasyonu Programına Katıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ‘Enerji Sektöründe Siber Savunma Simülasyonu’ programına katıldı. Bu önemli etkinlik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Programda, siber savunmanın finans, sağlık, savunma ve enerji sektörlerindeki kritik rolüne dikkat çekildi.

Bakan Bayraktar yaptığı konuşmada, son yıllarda dijitalleşmenin hemen her alanda öne çıktığını vurgulayarak, akıllı uygulamaların sayısının hızla arttığını ve evlerde, günlük kullanılan cihazlarda ve enerji şebekelerinde akıllı sistemlerin yer aldığını belirtti. Ayrıca, yapay zekanın hayatın her alanında konforlu çözümler sunduğunu ifade etti. Bayraktar, “Tüm bunlar, dünyada üretilen veri miktarında ciddi bir artışa yol açıyor. Bu baş döndüren hız karşısında, verilen hizmetin sürekliliğini sağlamak ve sürdürülebilirliğini artırmak büyük önem taşıyor. Burada iki ana konu öne çıkıyor: İlk olarak, büyük veri akışının yarattığı devasa elektrik ihtiyacı ve buna uygun bir altyapının varlığı; ikinci olarak ise, bu hizmetleri sunan altyapıların siber riskler ve tehditlerden korunması.” dedi.

Dijital Risklere Karşı Güvenlik Önlemleri

Türkiye’nin, büyüyen ekonomisi ve güçlü sanayisi ile dikkat çektiğini belirten Bayraktar, hızla gelişen yapay zeka ve büyük veri kaynaklı elektrik talebinin artacağını vurguladı. “Enerjide arz güvenliği, sadece bizim değil, tüm ülkelerin öncelikli gündem maddesi olmaya devam ediyor. Jeopolitik gelişmeler, küresel piyasalardaki sıkıntılar, artan sermaye maliyetleri ve tedarik zincirindeki problemler, enerji sektörünü çeşitli tehditlerle karşı karşıya bırakıyor. Bu tehditlerden biri de fiziksel saldırılar. Özellikle elektrik, doğal gaz ve petrol iletim şebekelerine yönelik saldırı riskleri mevcut. Bu bağlamda, tesis güvenlik standartları oluşturmak ve dijital kameralarla güvenlik önlemleri almak suretiyle fiziksel hatlarımızın güvenliğini sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Siber Güvenlik Yatırımları

Bakan Bayraktar, gelişen teknoloji ile birlikte siber saldırıların da önemli bir risk haline geldiğinin altını çizerek, “Dünya genelinde devletler, şirketler ve bireyler siber güvenlik alanında büyük bütçeler ayırarak çeşitli önlemler almakta. Bu alana küresel ölçekte çok daha komplike ve büyük yatırımlar yapılıyor. 2024 yılı itibarıyla siber suçların maliyetinin yıllık yaklaşık 10 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu durum, yakın gelecekte siber tehditlere karşı siber savunma önlemlerinin çok daha fazla önem kazanacağını gösteriyor.” dedi.

Enerji Sektöründe Siber Güvenlik

Türkiye’nin jeopolitik konumu ve son 22 yıldaki ekonomik büyümesiyle bölgesinde lider bir ülke olduğunu belirten Bayraktar, “Yerli ve milli çözümlerle enerji, sağlık, bankacılık, haberleşme gibi kritik altyapılarda muhtemel siber risklere karşı etkin adımlar atıyoruz. Günümüzde siber tehditlerin nereden ve ne zaman geleceğini bilmek imkansız. Bu nedenle siber güvenlik mücadelesini çok katmanlı ve 7/24 esasına dayalı sürdürüyoruz. Enerji sektöründe siber güvenliği, milli güvenliğimizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Bayraktar, enerji sektörünün dijitalleşme ve otomasyonun hızla arttığı bir alan olduğunu, elektrik, petrol ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarının üretim, dağıtım ve yönetiminin giderek daha fazla dijital sistemler üzerinden sağlandığını ifade etti. Ayrıca, enerji üretim tesislerine, elektrik şebekelerine ve petrol hatlarına yönelik saldırıların yoğunlaştığını da vurguladı. Bunun yanı sıra, kullanılan cihazların dijitalleşmesiyle tüketim tarafında da yeni siber risklerin ortaya çıktığına dikkat çekti.

SCADA Sistemi ile Siber Saldırılara Karşı Önlemler

Enerji sektöründe arz kesintilerini önlemek ve ekonomik kayıpları engellemek amacıyla çeşitli siber güvenlik uygulamaları geliştirdiklerini belirten Bayraktar, “Bu uygulamalardan biri, özelleşmiş SCADA sistemleridir. Milli şirketimiz BOTAŞ, Aselsan iş birliğinde yerli ve milli imkanlarla geliştirilen SCADA sistemini, Türkiye’nin petrol ihtiyacı için kritik öneme sahip ‘Batman Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı’ üzerinde kullanmaya başladı. Bu sistemi, tüm doğal gaz altyapısında da kullanmak için ilgili kuruluşlarımızla çalışmalarımız devam ediyor. Diğer yandan, yaklaşık 75 bin kilometrelik elektrik iletim hattımızın işletmesinden sorumlu olan TEİAŞ da siber saldırılara karşı önemli bir alt yapıya sahiptir.” değerlendirmesinde bulundu.

Sızma Testleri ve Felaket Kurtarma Merkezleri

Bakan Bayraktar, tüm siber güvenlik şebekelerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndaki Siber Güvenlik Operasyon Merkezi’nden 7/24 izlendiğini belirterek, “Olası bir felaket durumunda veri merkezimizin sürekliliğini sağlamak amacıyla Ankara dışında bir Felaket Kurtarma Merkezimiz bulunmaktadır. Düzenli olarak yaptığımız sızma testleri ve kapalı devre iletişim altyapısıyla olası saldırılara karşı güvenliği ön planda tutuyoruz.” dedi.

Özel Sektör ile Kamu İşbirliği

Programda konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, siber güvenlik alanındaki tehditlerle mücadelede özel sektör ile kamu arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekerek, “Siber güvenlikte başarılı olmanın yolu, her zaman yerlilik ilkesine öncelik vermekten geçmektedir. Veri güvenliğimizi yabancı çözümlerle sağlamaya çalışmanın ne kadar büyük bir risk taşıdığı açıktır. Daha güvenli yazılım teknolojileri geliştirilmesi için mutlak suretle ilgili kurumlarla işbirliği yapılmalı, yazılım geliştirme ve test etme aşamalarında üniversitelerimizden ve genç beyinlerimizden yararlanılmalıdır.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından basına kapalı olarak devam eden programa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın yanı sıra birçok sektör temsilcisi katılım sağladı.

Bakan Bayraktar, Enerji Sektöründe Siber Savunma Simülasyonu Programına Katıldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!