1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bakan Şimşek’ten Ekonomi Değerlendirmesi: Fiyat İstikrarı ve Yapısal Reformlar

Bakan Şimşek’ten Ekonomi Değerlendirmesi: Fiyat İstikrarı ve Yapısal Reformlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Ekonomi Değerlendirmesi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen bir toplantıda Türkiye ekonomisi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Asgari ücretle ilgili bir soruya yanıt veren Şimşek, “Asgari ücret, sendikaların, işverenlerin ve hükümetin müzakereleri sonucunda belirleniyor. Bu aşamada benim yorum yapmam uygun olmaz. Sendikaların, işverenlerin ve hükümetin rekabet gücünü belirli bir düzeyde koruma konusunda duyarlı olacaklarına eminim. Bu nedenle herhangi bir rakam hakkında konuşarak süreci önceden yorumlamak doğru olmaz.” şeklinde konuştu.

Fiyat İstikrarı Öncelikli Hedef

Türkiye ekonomisinde bugüne kadar kaydedilen ilerlemelere de dikkat çeken Şimşek, son 12 ayda bazı alanlarda büyük adımlar attıklarını ve hedeflerin birçok noktada çok ilerisinde olduklarını belirtti. Şimşek, bir numaralı önceliklerinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu vurgulayarak, bunun zaman alabileceğini ifade etti. İkinci önceliklerinin mali disiplini yeniden tesis etmek olduğunu belirten Şimşek, ayrıca cari açığı daraltarak daha sürdürülebilir bir dış denge oluşturmanın ve en önemlisi yapısal reformları hayata geçirmenin de hedefleri arasında olduğunu anlattı. Şimşek, cari açıktaki daralmanın Türkiye’nin zorlu coğrafi koşullarına rağmen başarıldığını belirtti ve amaçlarının bunu sürdürülebilir kılmak olduğunu, bunun için yapısal dönüşüm gerektiğini ifade etti.

Rezervlerin Yeniden İnşası

Türkiye’nin rezervlerini yeniden inşa ettiğine dikkat çeken Şimşek, bunun bir kısmının Türk şirketlerinin ve hane halkının Türk lirasına olan artan güveniyle ilgili olduğunu aktardı. Ayrıca, vergi tabanını genişlettiklerini ve deprem dışı harcamalara güçlü bir kontrol sağladıklarını belirtti. Gelecek yıl cari açığın GSYH’ye oranını yüzde 3 civarına düşürmeyi hedeflediklerini anlattı.

Enflasyonla Mücadele ve Reformlar

Enflasyonu düşürme çabalarının altını çizen Şimşek, “Merkez Bankasının enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmesine yardımcı olmak istiyoruz. Reformlar için mali alan yaratmak istiyoruz.” dedi. Şimşek, reformların maliyetine dikkat çekerken, dijital, yeşil ve sanayide dönüşüm gibi reformların kaynak gerektirdiğine vurgu yaptı. Dış ve iç şoklara karşı tamponlar oluşturma arzularını da ifade eden Şimşek, “Gelecek yıl, dönüm noktası olacak. Enflasyonu düşürme konusunda maliye politikası daha güçlü bir şekilde devreye girecek ve önemli bir negatif mali itki meydana gelecek.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Sözcü

Bakan Şimşek’ten Ekonomi Değerlendirmesi: Fiyat İstikrarı ve Yapısal Reformlar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!