Bangladeş Uluslararası Suçlar Mahkemesi’nden Gelişmeler
Bangladeş Uluslararası Suçlar Mahkemesi (ICT), geçtiğimiz günlerde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği öğrenci protestolarının ardından Hindistan’a kaçan eski Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in iadesi için Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı’nın (Interpol) yardımını talep edeceğini duyurdu. Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, ICT’nin başındaki yeni Başsavcı Muhammed Tajul İslam, bu konuda gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.
Tajul, protestolar sırasında “işkence gibi insanlığa karşı suçlar” işlemekle suçlanan kişiler hakkında mahkemeden tutuklama emri ve seyahat yasağı talep edeceklerini belirtti. Ayrıca, Hindistan’a giden Hasina’nın yanı sıra gösteriler esnasında yurt dışına kaçan diğer kişilerin de iadesi için Interpol’den yardım isteyeceklerini ifade etti. Tajul, “Bangladeş, uluslararası bağlantıları sayesinde Interpol’den kırmızı bülten çıkarmasını talep edebilir. Bu sayede birçok kişiyi ülkemize geri getirme şansımız olacak.” şeklinde konuştu.
Bangladeş’teki geçici hükümet, öğrenci protestoları sırasında 708 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti.
NE OLMUŞTU?
Bangladeş’te, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararı alınmasının ardından, Temmuz ayının ortalarında öğrencilerin liderliğinde büyük protestolar başlamıştı. Yüksek Mahkeme, Temmuz ayının sonunda bu kontenjan kotası oranlarını düşürdüğünü ilan etti ve bu durum, protestoların sona erdiği şeklinde değerlendirildi. Ancak, gösterilerde yaşanan şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve onun öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından protestocular, bu sefer de gösterilerde hayatını kaybedenler için “adalet” çağrısıyla sokaklara döküldü.
Bangladeş’teki bu gösteriler sırasında şiddet olayları hızla artarak devam etti; yüzlerce kişi hayatını kaybederken, binlerce kişi de gözaltına alındı. Şiddet olayları tırmanırken, Başbakan Şeyh Hasina, resmi konutunu terk ederek askeri bir helikopterle Hindistan’a gitme kararı aldı. Bu sırada, protestocular Başbakan’ın resmi konutunu basarak büyük bir tepki gösterdi.
Ayrıca, Nobel ödüllü ekonomist Muhammed Yunus, 8 Ağustos’ta geçici hükümet başkanı olarak yemin ederek göreve başlamıştı.
Kaynak: Sözcü