1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. BES-AR Ekim Ayı Açıklamaları: Açlık ve Yoksulluk Sınırları

BES-AR Ekim Ayı Açıklamaları: Açlık ve Yoksulluk Sınırları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR) Ekim Ayı Açıklamaları

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR) Ekim Ayı Açıklamaları

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR), ekim ayına ait açlık ve yoksulluk verilerini kamuoyuyla paylaştı. Verilere göre, dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı bir şekilde beslenebilmesi için yapması gereken aylık harcama tutarı (açlık sınırı) Ekim 2024 için 28 bin 358 lira olarak belirlendi. Ayrıca, gıda harcamasıyla birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık gibi zorunlu diğer ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama ise yoksulluk sınırını 77 bin 751 lira olarak kayıtlara geçirdi. Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti ise 35 bin 100 lira olarak açıklandı. BES-AR verilerine göre, sağlıklı beslenmenin günlük maliyeti ise 945 TL’yi aştı.

ASGARİ ÜCRETLE YAŞAM MÜCADELESİ

BES-AR verileri, 17 bin 2 lira alan asgari ücretlinin 28 bin 358 lira seviyesindeki açlık sınırının %66,79 altında kaldığını gösteriyor. Yapılan açıklamada, “2024 yılında da 17 bin 002 lira alan asgari ücretli, 28 bin 358 lira olan açlık sınırının %66,79 altında bir gelirle, sadece karnını doyurabilmektedir” ifadesine yer verildi. Büro Emekçileri Sendikası, tüm kamu emekçilerine, asgari ücretlilere ve emeklilere insanca yaşamaya yetecek bir ücret talebini kararlılıkla yineledi. Açıklamada şu maddeler vurgulandı:

  • Sağlıklı beslenmenin maliyeti günlük 945 lirayı geçti!
  • 2024 yılında da asgari ücret açlık sınırının altında kaldı!
  • Büyükşehirlerde kamu emekçileri, barınma ihtiyacını karşılayabilmek için maaşlarının %75-80’ini kiraya ödemek zorunda kalıyor!
  • Büyükşehirlerde kamu emekçileri, barınma ihtiyaçlarını karşılamak için öğrenci evlerinde 3 veya 5 kişi bir arada yaşamak zorunda kalıyor!

Kaynak: Sözcü

BES-AR Ekim Ayı Açıklamaları: Açlık ve Yoksulluk Sınırları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!