1. Haberler
  2. Spor
  3. Beşiktaş Kulübü’nün Kartal Heykeli Tartışmaları ve Maliyeti

Beşiktaş Kulübü’nün Kartal Heykeli Tartışmaları ve Maliyeti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beşiktaş Kulübü’nün Kartal Heykeli Tartışmaları

Beşiktaş Kulübü, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı ve siyah-beyazlı kulübün 120. yılı anısına İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenen Beşiktaş İskele Meydanı’na yaptırdığı kartal heykeli ile büyük bir tartışma konusu haline gelmişti. Kasım 2023’te, Başkan Ahmet Nur Çebi döneminde yapılan bu heykelin görüntüsü, sosyal medyada geniş yankı bulmuştu. Bazı taraftarlar heykelin estetiğini beğenirken, diğerleri ise görünümünden memnun kalmadığını dile getirdi.

Borudan Heykele 2.5 Milyon Lira

Aradan bir yıl geçmesine rağmen tartışmalar devam ederken, heykelin maliyeti de gün yüzüne çıktı. Beşiktaş Kulübü’nün bugün gerçekleştirilen Olağan Mali Kurulu’nda raporları açıklayan başkan Hasan Arat, heykelin maliyetini duyurduğunda herkes büyük bir şok yaşadı. Paslanmaz çelik borulardan üretilen kartal heykelinin kulübe toplam maliyetinin 2.5 milyon lira olduğu ortaya çıktı. Hasan Arat, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Kulüpten herkes alacağını almış. Altyapıya sponsor olan arkadaşlarının kulübe verdiği çekleri bile almışlar. Kendi alacaklarınızı tahsil edersiniz ama o Beşiktaş meydanındaki kartal heykelini 2.5 milyon liraya kulübe yaptırırlar. Kendiniz yapsaydınız, boru işlerinden de anlıyorsunuz.”

Sosyal Medyadan Tepki Yağdı

Genel Kurul’da açıklanan maliyetin ardından sosyal medyada taraftarlar, eski yönetime yönelik sert eleştirilerde bulundu. Basit bir heykel için ödenen bu yüksek miktarı eleştiren siyah-beyazlı taraftarlar, “Beşiktaş’ın kasasından 2.5 milyon lira vererek, Beşiktaş’a borulardan kartal heykeli yaptırdılar” gibi yorumlarla tepkilerini dile getirdi.

Heykelin Temel Özellikleri Neler?

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü Başkanı Prof. Bülent Çınar tarafından 2,5 aylık bir çalışma sonucunda tamamlanan heykel, 100. yıllık çağdaş Türkiye’nin dinamik yapısını simgeleyecek şekilde tasarlandı. Heykelin yapımında yaklaşık 400 metre uzunluğunda 316 kalite paslanmaz çelik boru kullanıldı ve lazer kesim teknolojisi ile kesilen 923 adet boru, lazer kaynağı ile bir araya getirildi. Toplam ağırlığı 1400 kilogram olan heykel, meydanı kaplayan granitlerle aynı ocaktan seçilmiş 6000 kilogram ham granit bir kayaya sabitlendi. Heykelde yer alan 923 parça, cumhuriyetin kuruluş yılı olan 1923’ü temsil ediyor. Ayrıca, heykelin 120 derecelik eğim açısı ise Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün kuruluşunun 120. yılına bir gönderme niteliği taşıyor.

Beşiktaş Kulübü’nün Kartal Heykeli Tartışmaları ve Maliyeti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!