1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bireysel Emeklilik Sistemi ve Otomatik Katılımda Yeni Gelişmeler

Bireysel Emeklilik Sistemi ve Otomatik Katılımda Yeni Gelişmeler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Otomatik Katılım Sistemi (OKS) Gelişmeleri

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Otomatik Katılım Sistemi (OKS) Gelişmeleri

Cumhurbaşkanlığının 2025 yılı programında, Eylül 2023 itibarıyla Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcı sayısının 9,3 milyon kişiye, toplam fon büyüklüğünün ise 1.053,3 milyar TL’ye ulaştığı vurgulanıyor. Ayrıca, Otomatik Katılım Sistemi (OKS) kapsamında yer alan çalışan sayısı 7,5 milyon kişi olarak kaydedilirken, bu sistemin fon büyüklüğü de 77,6 milyar TL seviyesine ulaşmıştır. Böylelikle, BES ve OKS’nin toplam fon tutarı 1.135,9 milyar TL’ye yükselmiştir. Programda, yurt içi tasarrufların artırılması ve bu tasarrufların üretken alanlardaki yatırımcılara yönlendirilmesi amacı ön planda tutulmaktadır.

Öğrencilere Yeni Teşvikler

BES’in daha cazip hale getirilmesi planlanmaktadır. Bu kapsamda, katılımcı sayısının artırılması ve fon büyüklüğünün genişletilmesi hedefleniyor. OKS, işveren katkılarını da içerecek şekilde geliştirilecek ve fon çeşitliliği sağlanacaktır. Ayrıca, BES’te yapılan kesintilerin sadeleştirilmesi ve azaltılması öngörülmektedir. 25 yaş altı yükseköğretim öğrencilerinin BES’e katılımını teşvik edecek çeşitli uygulamalar hayata geçirilecektir.

Aile Bütçesi Yönetimine Destek

Finansal okuryazarlığın artırılması amacıyla hane halkı ve işletmelerde tasarruf yapma konusunda farkındalık oluşturulması hedeflenmektedir. Finansal tasarruf araçları, aile bütçesi ve risk yönetimi konularında bilgi düzeyinin artırılması için dijital platformlar kullanılacaktır. Bu kapsamda, aile bütçesi yönetimi, tasarruf ve yatırım konularında danışmanlık ve eğitim hizmetleri sunulacak, ayrıca Finansal Okuryazarlık Portalı da ücretsiz olarak hizmete açılacaktır.

Finans Liseleri Geliyor

Gençlerin tasarruf ve yatırım konusundaki bilgilerini artırmak için sosyal medya ve diğer iletişim araçları yoğun bir şekilde kullanılacaktır. Finansal bilincin yaygınlaştırılması amacıyla Finans Akademisi ve Sermaye Piyasaları ile Finans Lisesi kurulacaktır. Bu adım, gençlerin finansal okuryazarlığını artırmayı ve tasarruf alışkanlıklarını pekiştirmeyi amaçlamaktadır.

Kaynak: Sözcü

Bireysel Emeklilik Sistemi ve Otomatik Katılımda Yeni Gelişmeler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!