1. Haberler
  2. Dünya
  3. BM Genel Sekreter Yardımcısı Msuya’nın Gazze’deki İnsani Durumu Hakkında Açıklamaları

BM Genel Sekreter Yardımcısı Msuya’nın Gazze’deki İnsani Durumu Hakkında Açıklamaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BM Genel Sekreter Yardımcısı Msuya’nın Gazze’deki İnsani Durum Hakkındaki Açıklamaları

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Msuya, Orta Doğu’daki gelişmelerin ele alındığı BM Güvenlik Konseyi toplantısında Gazze’deki insani durumu aktardı. Msuya, “Sadece bir hafta içinde Gazze’de yaklaşık 400 Filistinlinin öldüğü ve yaklaşık 1500 kişinin yaralandığına dair raporlar var. Dünya, El Aksa Hastanesi yakınlarında barınan hastaların ve yerinden edilmiş kişilerin acı dolu görüntülerini izledi.” ifadelerini kullandı.

Msuya, Gazze’deki acının boyutunun, kelimelerle ifade etme veya kavrama yeteneğimizi aştığını vurgulayarak, İsrail’in son günlerde saldırılarını Cibaliye bölgesinde yoğunlaştırdığını, mülteci kamplarına sığınan kadın ve çocukların yaşadığı trajedinin “dayanılmaz” olduğunu belirtti.

Msuya, bölgedeki kamplardan elde edilen görüntülerin, hayatlarını kurtarmak için evlerini terk etmek zorunda kalan “travmatize olmuş bir topluluğu” gözler önüne serdiğini ifade etti.

“Kuzeye Hiçbir Gıda Yardımı Girmedi”

Msuya, İsrail’in Gazze’ye gönderilen gıda ve temel ihtiyaçları taşıyan araçlara uyguladığı katı kısıtlamaların bölgedeki insani durumu daha da kötüleştirdiğini dile getirdi. Msuya, “Sayın Başkan, 2 Ekim’den 15 Ekim’e kadar Gazze’nin kuzeyine hiçbir gıda yardımı girmedi.” şeklinde konuştu.

Gazze’nin kuzeyindeki 10 hastaneden yalnızca 3’ünün faaliyette olduğunu söyleyen Msuya, bu hastanelerin sadece asgari kapasiteyle çalışabildiğini ve tedavi ile ilaç temini konusunda “ciddi sıkıntıların” yaşandığını vurguladı. Gazze’de 155 bin hamile kadın bulunduğunu ve bu kadınların nerede ve nasıl doğum yapabileceklerinin belirsizliğine dikkat çekti.

Msuya, “Uluslararası Adalet Divanı’nın geçici emirleri ve kararlarına saygı gösterilmelidir. Uluslararası suçlar için hesap verilebilirlik sağlanmalıdır. Gazze’deki vahşetlerin bir an önce sona ermesi gerekiyor. Ancak bu sözlerle değil, acil eylemlerle gerçekleşebilir.” diyerek, duruma acil müdahale çağrısı yaptı.

Kaynak: Sözcü

BM Genel Sekreter Yardımcısı Msuya’nın Gazze’deki İnsani Durumu Hakkında Açıklamaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!