1. Haberler
  2. Dünya
  3. BMGK’de Lübnan’daki Durum ve Diplomatik Çözüm Çağrısı

BMGK’de Lübnan’daki Durum ve Diplomatik Çözüm Çağrısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Lübnan Gelişmeleri Ele Alındı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Fransa’nın talebi üzerine Lübnan’daki son gelişmeleri değerlendirmek amacıyla bir oturum gerçekleştirildi. Bu oturumda, üye ülkeleri bilgilendiren BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, “Topluca şiddeti ve akan kanı durduramamamız gerçekten kahredici” ifadelerini kullandı.

DiCarlo, “İsrail’in Lübnan’a yönelik bombardımanları derhal sonlandırmasını ve ülkedeki kara kuvvetlerini geri çekmesini istiyoruz” dedi. Ayrıca, Hizbullah ve diğer devlet dışı aktörlerin İsrail’e karşı roket ve füze saldırılarını durdurması gerektiğine dikkat çekti. DiCarlo, Lübnan’daki durumun giderek daha alarm verici bir hal aldığını vurguladı.

Son olarak, DiCarlo, İsrail’in Lübnan’ın güneyinde gerçekleştirdiği “kara operasyonlarının” ardından Hizbullah ve İsrail ordusu arasında çatışmaların yoğunlaştığını kaydetti. İnsani durumun da oldukça kötüleştiğini belirten DiCarlo, sadece bir hafta içinde Lübnan’da 300 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Ayrıca, Lübnan’daki sağlık sektörünün de büyük bir baskı altında olduğunu ve bölgenin topyekun bir savaşın eşiğinde bulunduğunu ifade etti.

Diplomasi ile Çözüm Önerisi

DiCarlo, “Taraflar, başlarındaki silahları değil, kendilerine sunulan diplomatik seçenekleri değerlendirmelidir” diyerek, hem Lübnan’ın hem de İsrail’in toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti. DiCarlo, sivillerin, sivil altyapıların, insani yardım personelinin, sağlık çalışanlarının, gazetecilerin ve BM personelinin hedef alınmaması gerektiğinin altını çizdi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı, “Şimdi, bu şiddet sarmalını geri çevirme ve İsrail, Lübnan ve tüm bölgeyi felaketin eşiğinden uzaklaştırma zamanı.” şeklinde konuşarak, uluslararası toplumun acil harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kaynak: Sözcü

BMGK’de Lübnan’daki Durum ve Diplomatik Çözüm Çağrısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!