1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bodrum’da Akdeniz Foklarının Barınma Alanına Yapılan Marina Projesi Tartışmaları

Bodrum’da Akdeniz Foklarının Barınma Alanına Yapılan Marina Projesi Tartışmaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bodrum’da Akdeniz Foklarının Barınma Alanına Marina Projesi

Bodrum'da Akdeniz Foklarının Barınma Alanına Marina Projesi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, Akdeniz foklarının yaşam alanı olarak bilinen muhteşem Tilkicik Koyu’ndaki Gökçebel Mevkii’nde, United Bodrum Turizm A.Ş.’nin yapmayı planladığı Gökçebel Yat Limanı (otel dahil) Projesi için hazırlanan ÇED raporunun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulduğu ve şu an değerlendirme sürecinin başladığı öğrenildi.

Bodrum'da Akdeniz Foklarının Barınma Alanına Yapılan Marina Projesi Tartışmaları

United Bodrum Turizm A.Ş. tarafından, kıyı kenar çizgisinin hem deniz hem de kara tarafında bulunan 779 ada 1 parselde, Gökçebel yat limanı (otel dahil) projesinin tesis edilmesi ve işletilmesi planlanmaktadır. Hazırlanan ÇED raporu bakanlığa teslim edilmiş olup, inceleme ve değerlendirme süreci de başlatılmıştır. Proje ile ilgili olarak 21 Kasım 2024 tarihinde bir İDK toplantısı gerçekleştirileceği duyurulmuştur.

Fokların Barınma Alanına Marina Projesi Yatırım Maliyeti 247 Milyon TL

Kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında, onaylı imar planı sınırları içerisinde, iskele boyu en uzun noktada 92,66 m olacak şekilde 26 m genişliğinde bir mendirek inşa edilmesi planlanmakta. Söz konusu mendireğe maksimum 30 m uzunluğunda 5 adet yat yanaşma yeri yapılması öngörülmektedir. Projenin toplam yatırım maliyeti 247 milyon TL olarak belirlenmiştir. ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre, bu amaçla 2 bin 398,25 metrekare yüzey alanına sahip olacak mendirek için deniz içerisinde su içi beton tekniği kullanılarak inşai müdahale gerçekleştirilecektir. Ayrıca, 2 bin 603,77 metrekare olarak planlanan çekek alanında deniz dolgusu yapılması da hedeflenmektedir.

Bodrum'da Akdeniz Foklarının Barınma Alanına Yapılan Marina Projesi Tartışmaları

Planlanan projede, onaylı imar planları ve uygulama projelerine uygun olarak yat limanı tesisi yapılması hususunda Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Yüksek Kurul Kararı ile Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ye 49 yıllığına (2015’ten itibaren) kullanma izni verilmiştir. Kıyı kenar çizgisinin kara tarafında ise, otel, villa, restoran, kafe, dükkan, market, idari bina gibi yapıların inşa edilmesi ve proje kapsamında işletme faaliyetlerinin sürdürülmesi planlanmaktadır.

Sözcü Bugün Karadaki Projenin Neredeyse Tamamlandığını Görüntüledi

Sözcü gazetesi, bugün karadaki turistik tesis projesinin büyük bölümünün tamamlandığını görüntülemiştir. Bazı lüks villaların satışa sunulduğu da öğrenilmiştir.

Bodrum'da Akdeniz Foklarının Barınma Alanına Yapılan Marina Projesi Tartışmaları

Mahkeme Tarafından İptal Edilmişti

Planlanan projeye ilişkin ÇED süreci ilk olarak bakanlıkça yeterlik verilmiş olan farklı bir danışman firma tarafından 2014 tarihli ÇED Yönetmeliği kapsamında başlatılmış ve arazi etüt çalışmaları yapılmıştır. ÇED başvuru dosyası bakanlığa iletilmiş, bakanlıkça incelenen dosya formata uygun bulunarak 24 Ocak 2021 tarihinde halk katılımı toplantısı gerçekleştirilmiştir. Ancak, Bakanlık’nın 17 Mart 2021 tarihli yazısı ile ÇED sürecinin sonlandırıldığı bildirilmiştir. Bununla birlikte, Muğla 2. İdare Mahkemesi, davaya konu olan süreç sonlandırma işleminin iptaline karar vermiştir.

Bodrum'da Akdeniz Foklarının Barınma Alanına Yapılan Marina Projesi Tartışmaları

ÇED Raporu Alınmadan Fokların Barınma Alanına Dolgu Yapıldı

ÇED raporu alınmadan, Akdeniz foklarının barınma alanına iş makineleri ile dolgu yapıldığı belirtilmiştir. TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu temsilcisi Mustafa Erdoğan, proje alanının kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kaldığını vurgulayarak şunları ifade etmiştir:

Bodrum'da Akdeniz Foklarının Barınma Alanına Yapılan Marina Projesi Tartışmaları

  • “Yat limanı alanında ÇED süreci tamamlanmadan ve belediyeden yapı ruhsatları alınmadan faaliyete geçildiğini, hatta 3621 sayılı Kıyı Kanunu’na muhalefet edilerek deniz alanının iş makineleriyle doldurulduğunu öğrendik.”
  • “Bu alanın geri sahasında aynı şirket tarafından devam eden projede kümülatif etkiler göz ardı edilerek, ÇED Yönetmeliği’nin 25. maddesi ihlal edilmiş, her bir parsel ayrı ayrı değerlendirilerek ÇED Yönetmeliğinin EK-1 ve EK-2 eşik değerlerinin altında gösterilerek ÇED kapsam dışı yazısı alınmıştır.”
  • “ÇED kapsam dışı olan parsellere de belediye tarafından yapı ruhsatları düzenlenmiştir.”

“ÇED Olumlu Raporu Alınmadan İnşaat Ruhsatı Düzenlenemez”

Erdoğan, Gökçebel Yat Limanı projesinin 779 ada 1 parsel ve bu parselin önünde deniz yüzeyinde olduğunu belirterek şunları eklemiştir:

Bodrum'da Akdeniz Foklarının Barınma Alanına Yapılan Marina Projesi Tartışmaları

  • “Bu alanda kara ve deniz kısmında plan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından bütün olarak onaylanmıştır. Ancak, yat limanı projesi için Kıyı Kanunu, ilgili yönetmelikler ve ‘Kıyı Yapılarında Uygulanacak İş ve İşlemlere İlişkin Genelge’ gereği zemin etüt raporu, uygulama mühendislik projeleri ve ÇED raporu işlemleri tamamlanmalıdır.”
  • “ÇED yönetmeliği EK-1’e göre, yat limanlarında ÇED olumlu kararı alınmadıkça yapı ruhsatı düzenlenemez. ÇED süreci tamamlanmadan, yapı ruhsatı alınmadan bu işletme, kırıcı ve kazıcı iş makineleri ile kıyı bandında fiziki uygulamalar yapmaktadır.”
  • “Deniz içerisine hafriyat ve kayalar doldurularak ekolojik flora ve fauna yok edilmektedir. Kıyının doğal yapısı bozularak geri dönüşümü mümkün olmayacak tahribatlara neden olunmaktadır.”
  • “Görülen olay, 3194 sayılı İmar Kanunu’nu, 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nu ve ÇED Yönetmeliği’nin 25. maddesini ihlal etmektedir.”

“Yukarıda detaylıca anlattığımız süreçte sorumlulukları olan kurumları görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz. Akıl ve bilimden yana, kentin yaşayanı değil, sahibiyiz anlayışı ile canlıların yaşam alanlarına vahşice müdahalelerin yakın takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

Kaynak: Sözcü

Bodrum’da Akdeniz Foklarının Barınma Alanına Yapılan Marina Projesi Tartışmaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!