1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bodrum’da Sağlıkta Ticaret Protestosu

Bodrum’da Sağlıkta Ticaret Protestosu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Ortakent Mahallesi’nde, yapımı devam eden REYAP Sağlık Grubu’na ait hastane inşaatı önünde yüzlerce kişi toplandı. “Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir” sloganıyla gerçekleştirilen eylem ve basın açıklaması, Bodrum Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlendi. Katılımcılar, “Sağlık Bakanı İstifa, Hükümet İstifa, Bebek Katili Reyap Bodrum’dan Defol, Halk Sağlığı Satılık Değildir, Bebekler Yaşasın Katiller Yargılansın” gibi çarpıcı sloganlar attılar.

Olay Yeni Değildi Ama Kamuoyu Yeni Duyuyordu

Platform adına basın açıklamasını yapan Muğla Tabip Odası Bodrum Temsilcisi Dr. Kerim Cangır, olaya ilişkin önemli bilgiler paylaştı: “Geçtiğimiz hafta İstanbul’da birçok bebeğin; aralarında hekimlerin ve sağlık çalışanlarının da bulunduğu bir çete tarafından, herhangi bir tıbbi gereklilik olmaksızın anlaşma yaptıkları özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerine yönlendirildiğini öğrendik. Bu durum, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ve ailelerden haksız gelir elde edilmesine yol açtı ve daha vahimi, bu bebeklerin bir kısmı yoğun bakım süreçlerinde hayatını kaybetti. Olay yeni değildi ama kamuoyu bu durumdan yeni haberdar oluyordu. Bu bebekler, Sağlıkta Dönüşüm adı altında, en temel insan haklarından biri olan sağlık hakkından mahrum kaldılar. Kâr amacı güden, sağlık alanının gerektirdiği etik değerlerden yoksun olanlar tarafından teslim edildikleri için hayatlarını kaybettiler.”

Bodrum Reyap Hastane İnşaatı Acilen Mühürlenmelidir

Cangır, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Yaşananlar, bu hastanelerin gerekli denetimlerden muaf bir şekilde çalıştığını gösteriyor. Açığa çıkan skandal sonucunda adı geçen on hastanenin ruhsatları iptal edildi. Bu hastanelerden biri de Bodrum’da açılacak olan Reyap Hastanesi’dir. Şu an bulunduğumuz bu şantiye, Reyap Hastanesi Bodrum şubesinin inşaat alanıdır. Bizler, bu şantiyenin derhal mühürlenmesini talep ediyoruz. Ancak bu yeterli değil. Yürütme ve denetim görevini elinde tutan Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin, yıllardır süregelen bu tezgâhın ortaya çıkmasındaki ihmalleri ortada. Tıpkı olayın sorumluları gibi, adalet önünde hesap vermeleri gerekiyor. Dönemin il sağlık müdürü ve sağlık bakanı dahil olmak üzere, denetimden sorumlu olan herkesin görevden alınarak adli ve idari soruşturmaya dahil edilmesini istiyoruz.”

Özel Hastaneler Sağlık Bakanlığı Görevini Üstlendi

Cangır, açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı: “Hasta bile olmayan bu bebekler, yaşam haklarını ve sağlıklarını özel hastanelere emanet edenlerin sorumsuzluğu yüzünden hayatlarını kaybetti. Öyle bir denetimden uzak sistem kuruldu ki, özel hastane sahipleri Sağlık Bakanlığı’nın görevini üstlendi! Dileriz ki bu olay, bir uyarı niteliği taşır ve sağlıktaki talan düzeni son bulur. Bu suçla ilgili tüm yasal ve idari süreçlerin, halkın haber alma hakkının gereği olarak açık ve şeffaf bir şekilde yürütülmesini, tüm sorumluların gerektiği şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz ve emek ve demokrasi güçleri olarak bunun takipçisi olacağımızın sözünü veriyoruz.”

Eylemciler, alkışlı protesto ile basın açıklamasını sonlandırdı.

Kaynak: Sözcü

Bodrum’da Sağlıkta Ticaret Protestosu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!