1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bulgaristan Genel Seçimleri İçin Türkiye’deki Çifte Vatandaşların Oy Kullanma Süreci

Bulgaristan Genel Seçimleri İçin Türkiye’deki Çifte Vatandaşların Oy Kullanma Süreci

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bulgaristan Seçimleri İçin Çifte Vatandaşlar Oy Kullanıyor

Bursa’da yaşayan çifte vatandaşlar, Bulgaristan genel seçimleri için il genelinde kurulan 42 sandıkta sabah saat 08.00 itibarıyla oy kullanmaya başladılar. Seçimlerde toplamda 28 parti yer alacak.

Bursa’da Oy Kullanma Süreci

Bursa'da Oy Kullanma Süreci

Bursa Konsolosluğu’na gelerek oyunu kullanan Taner Çavuş, “Bulgaristan göçmenlerinin yoğun yaşadığı mahallelerdeki okullarda sandıkların kurulduğunu” belirtti. Çavuş, “YEDİNCİ SEÇİM, İNSANLAR BIKTI” ifadesiyle, “Bu 3 yıl içinde 7’nci seçim. İnsanlar bıktı. Hatta şimdiden nisan ve mayıs aylarında tekrar seçim olacağı konuşuluyor. Bu nedenle katılım oranının çok düşük olacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu. Çifte vatandaşların oy verme işlemi, akşam saat 20.00’ye kadar devam edecek.

Eskişehir’de Seçim Yoğunluğu

Eskişehir'de Seçim Yoğunluğu

Eskişehir’de çifte vatandaş olarak kayıtlı yaklaşık 3500 kişi, Çankaya Mahallesi’ndeki Gazi Yakup Satar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Tepebaşı Mahallesi’ndeki Kardeşler Ortaokulu ve Avukat Şahap Demirel Ortaokulu’nda kurulan 3 sandıkta oy kullanıyor. Eskişehir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (ESBALGÖÇ) Başkanı Habibe Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Seçimlerin yoğun geçtiğini ve erken saatlerde başladığını” söyledi. Aydın, “Bulgaristan’da son 4 yılda 7. kez seçim yapıldığını” vurgulayarak, “Bu seçimle birlikte Bulgaristan’da kurulacak olan hükümetin icraatlarına başlayacağı ve uzun soluklu devam edeceği umudundayız.” ifadelerini kullandı.

Yalova’da 4 Sandık Kuruldu

Yalova’da yaşayan çifte vatandaşlar, Bulgaristan genel seçimleri için sandık başına gitmek üzere Gazi Osman Paşa İlköğretim Okulu’na yöneldi. Sandıklar, sabah 07.00 itibarıyla oy kullanmaya başladı. Yalova Balkan Göçmenleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Lütfi Özgür, “Bulgaristan’dan zorunlu göçe tabi tutulmasının üzerinden 35 yıl geçtiğini” hatırlatarak, “Bugün yine Bulgaristan erken genel seçimlerini Türkiye’de gerçekleştiriyoruz. Türkiye genelinde toplam 22 ilde 168 sandık kuruldu. Bulgaristan Türklerinin kaderi bugün belirleniyor. Yalova’mızda bu seçim için 4 sandık açıldı ve sabah 07.00’de ilk seçmenlerimiz gelmeye başladı. Tüm vatandaşlarımızı sandığa gelerek oy kullanmaya davet ediyorum. Bu seçim, Bulgaristan Türklerinin birliği ve geleceği açısından oldukça önemli.” diye konuştu. Sebile Sert ise, “Bir vatandaş olarak oyumu kullandım ve Yalova’daki tüm Bulgaristan vatandaşlarını oy kullanmaya bekliyorum.” ifadesinde bulundu.

Çanakkale’deki Seçim Süreci

Çanakkale'deki Seçim Süreci

Çanakkale merkezdeki Cumhuriyet İlkokulu ile Gökçeada ilçesindeki Uğurlu İlkokulu’nda birer sandık kuruldu. Cumhuriyet İlkokulu’na gelen seçmenler, sandık görevlileri tarafından yapılan liste ve kimlik kontrolünün ardından oylarını kullanmaya başladı. Çanakkale Balkan Göçmenleri Derneği Başkanı Ahmet Uslu, Çanakkale’de iki sandık kurulduğunu ve kentte toplam 1565 çifte vatandaşın bulunduğunu belirtti. Uslu, oy kullanım oranının %50 civarında kaldığını ifade ederek, “Ama Bulgaristan geneline göre bu rakam oldukça yüksek. Bugün yine %50’nin altına düşmeyeceğimizi düşünüyoruz. Tüm soydaşlarımızın bu haklarını kullanmalarını istiyoruz. Seçme hakkı, en büyük Anayasal haktır. Bir vatandaşsınız ve bunu lütfen kullanın.” dedi. Üst üste yapılan seçimlerin istikrarsızlık yarattığını dile getiren Uslu, “Bulgaristan’da bu oran %32-35’lere kadar düştü. Türkiye’de oy kullanan soydaşlarımızın her on binde bir oyuna karşılık bir milletvekili düşmektedir. Çanakkale olarak bir milletvekilinin %15’lik oranını karşılayacak durumdayız ama yeter ki sandığa gidelim.” şeklinde konuştu.

Diğer Şehirlerde Durum

Balıkesir’de yaşayan çifte vatandaşlar, Bulgaristan genel seçimleri için sandık başına gitmeye devam ediyor. Kent merkezindeki Yunus Emre Ortaokulu, Bandırma Bilim Sanat Merkezi ve Ayvalık Halk Eğitim Merkezi’nde kurulan sandıklarda sabah saat 07.00 itibarıyla oy kullanma işlemleri başladı. Yunus Emre Ortaokulu’na gelen seçmenler, liste ve kimlik kontrolü sonrası oylarını kullandı. Balıkesir Balkan Göçmenleri Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mustafa Akpınar, “Seçimin hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Balıkesir’de yaklaşık 1250 kişinin oy kullanacağını düşünüyoruz.” dedi. Bilecik’te ise Malhun Hatun İlkokulu’na gelen seçmenler, kurulan sandıkta oy kullanmaya başladı. Çifte vatandaşların oy verme işlemlerinden önce sandık görevlilerince pasaport ve kimlik bilgileri kontrol edildi. Bilecik Bulgaristan Göçmenleri Koordinatörü Orhan Şenkurt, “Seçimlerin oy kullanacak vatandaşlara hayırlı olmasını” diledi. Kütahya’da ise çifte vatandaşlık taşıyan 80 kişi, 100. Yıl Mahallesi’ndeki Sevin Akdoğan İlkokulu’nda kurulan sandıkta oy kullandı. Seçimlerin ilerleyen saatlerinde daha fazla katılım bekleniyor.

Kaynak: Sözcü

Bulgaristan Genel Seçimleri İçin Türkiye’deki Çifte Vatandaşların Oy Kullanma Süreci
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!