1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS Kuyruklu Yıldızı: Yüzyılın Fırsatı

C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS Kuyruklu Yıldızı: Yüzyılın Fırsatı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuyruklu Yıldız Fırsatı: C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS

Bilim insanları, en son Neandertallerin Dünya üzerinde dolaştığı dönemde gözlemlenen bir kuyruklu yıldızın bu hafta sonu çıplak gözle görülebileceğini duyurdu. Gökbilimciler, Kuzey Yarımküre’deki gökyüzü gözlemcilerinin Cumartesi günü C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS kuyruklu yıldızını görebileceklerini belirtiyor.

KUYRUKLU YILDIZ 80 BİN YIL SONRA GERİ DÖNÜYOR

Birleşik Krallık Kraliyet Astronomi Topluluğu (RAS), bu kuyruklu yıldızın parlaklığı ve görünürlüğü nedeniyle “yüzyılın kuyruklu yıldızı” olarak nitelendirildiğini ifade etti. Cumartesi günü, kuyruklu yıldız Dünya’ya yaklaşık 44 milyon mil (yaklaşık 71 milyon kilometre) mesafeye yaklaşacak. İlk olarak gün batımından yaklaşık bir saat sonra batı ufkunda alçakta görünmesi bekleniyor. Tsuchinshan-ATLAS, Dünya’dan en son 80.000 yıl önce gözlemlenmişti.

ÖMÜR BOYU BİR KEZ YAŞANACAK BİR OLAY

Bu kuyruklu yıldız, 2023 yılında Çin’deki Mor Dağ Gözlemevi ve geçen yıl Güney Afrika’daki ATLAS teleskobu tarafından keşfedildi. Geçtiğimiz ay Güney Yarımküre’de gözlemlenen kuyruklu yıldız, bu hafta sonu Kuzey Yarımküre’de izlenebilecek. Minnesota’daki Bell Müzesi’ndeki planetarium yöneticisi Sally Brummel, “Uzun bir kuyruğun uzandığı bulanık bir daire şeklinde görülecek,” dedi. RAS Müdür Yardımcısı Dr. Robert Massey, özellikle dijital tek lensli refleks (DSLR) kameralar kullanılarak kuyruklu yıldızın fotoğraflarının çekilebileceğini belirtti.

NASA’ya göre, A3 Tsuchinshan-ATLAS kuyruklu yıldızının yörüngesi 80.000 yıldır. Bu kuyruklu yıldız, Neandertaller döneminde gezegenimizden en son görülebilmişti. Paris Gözlemevi’nin Gök Mekaniği Enstitüsü’nün modellerine göre, “Güneş sisteminden fırlatılıp yıldızların arasında kaybolma ihtimali bulunuyor.”

Kaynak: Sözcü

C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS Kuyruklu Yıldızı: Yüzyılın Fırsatı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!