CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Taşeron İşçiler İçin Verdği Kanun Teklifi Reddedildi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamuda taşeron olarak çalışan tüm işçilerin ve belediye şirket işçilerinin kadroya alınması için TBMM’ye sunmuş olduğu kanun teklifinin, AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini açıkladı.
İKTİDARIN KULAĞI EMEKÇİNİN SESİNE TIKALI
Gürer, “İktidar, emekçilerin taleplerine kulak vermiyor” dedi. Taşeron işçilerin ve belediye şirket işçilerinin kadroya alınmasının şart olduğunu vurgulayan Gürer, “Çalışma yaşamı modern köleliğe dönüşmüş durumda” şeklinde konuştu.
TAŞERON İŞÇİLERİN KADRO SORUNU
CHP Milletvekili Gürer, taşeron olarak çalışan binlerce işçinin bir an önce kadro alması gerektiğini ifade etti. “2017 yılında taşeron işçilerle ilgili bir düzenleme yapıldı ama hala birçok çalışan kadroya alınmadı. Kamuda taşeronluk, modern köleliğin bir örneğidir ve tüm çalışanların kadroya geçmesi gerekmektedir” dedi. Ayrıca, belediyelerde görev yapan tüm işçilerin de belediye kadrosuna alınması gerektiğini belirtti. Özellikle yardımcı zabıta ve itfaiye çalışanlarının kadro haklarının bir an önce verilmesi gerektiğini dile getirdi.
BİNLERCE TAŞERON İŞÇİ KADRO BEKLİYOR
Türkiye genelinde çeşitli kurumlarda taşeron olarak çalışan çok sayıda işçinin kadroya alınmasının şart olduğunu belirten Gürer, “PTT, TELEKOM, kamu bankaları, hastaneler, Karayolları, üniversiteler ve birçok kamu kurumunda taşeron işçi olarak görev yapan çalışanlar var. Bu kişilerin tamamının yaptıkları asıl işin kadrosuna alınması gerekmektedir” ifadelerini kullandı. Geçici işçilerin de kadro haklarının tanınması gerektiğini vurguladı.
ESNAF PRİM GÜN SAYISI
Gürer, esnafların prim ödeme gün sayısının düşürülmesi gerektiğini de belirterek, “Emeklilerin en düşük maaşı asgari ücret seviyesinde olmalı, kadınların işe başlamadan önceki annelik sürelerini borçlanarak emekli olmalarının yolu açılmalı ve staj ile çıraklık dönemleri emekliliğe dahil edilmelidir” dedi.
EMEK EN YÜCE DEĞERDİR
Gürer, “Emek en yüce değerdir. Çalışanların hakları gasp edilerek toplumsal huzur sağlanamaz. İşçilerin örgütlenme özgürlüğü kısıtlanmıştır; sendikalı işçi sayısı yüzde 1’lere kadar düşmüştür. Bu durum, emek sömürüsüne yol açmakta ve acilen düzenlenmesi gerekmektedir” diye belirtti.
FERNAS İŞÇİLERİNE DESTEK
Fernas işçilerinin açlık grevine de değinen Gürer, “Ankara’nın merkezinde açlık grevi yaparak hak arayan işçilerin sesi duyulmalı. Emekçinin sesini duymayan bir iktidar, uzun süre ayakta kalamaz. Toplum, haklarını vermeyen yönetimleri sandıkta yargılar” ifadelerine yer verdi. Gürer’in bu konuşması Meclis’te alkışlarla karşılanırken, iktidar milletvekilleri teklifi reddetti.
Kaynak: Sözcü