1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. CHP’li Gürer: 2025 Tarım Bütçesi Yetersiz ve Ceza Bütçesine Dönüştü

CHP’li Gürer: 2025 Tarım Bütçesi Yetersiz ve Ceza Bütçesine Dönüştü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in 2025 Tarım Bütçesi Değerlendirmesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 2025 yılı bütçesinin tarım sektörüne yönelik desteklerin yetersiz olduğunu vurguladı. Gürer, 2006 yılında çıkarılan kanun gereği çiftçilere verilmesi gereken milli gelirin %1’lik payının hâlâ ödenmediğini belirtti. İki yıl içerisinde çiftçilere verilmesi gereken toplam 800 milyar liranın esirgendiğini ifade eden Gürer, 2024 yılında da çiftçilerin yeterli destek alamadığına ve bu durumun onları zor durumda bıraktığına dikkat çekti.

BİTKİSEL ÜRETİMDE GERİLEME VAR

Gürer, 2025 bütçesinde bitkisel üretim hedeflerinin duraklama aşamasında olduğunu ve bu durumun ithalatın artmasına yol açacağını belirtti. Açıklanan üretim miktarlarının gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, özellikle buğday, arpa ve mısır gibi temel tahıl ürünlerinde bir azalma öngörüldüğünü kaydetti. Ayrıca, 2025 yılında hayvan ithalatının devam edeceğini ve bunun ülkenin kendi hayvansal üretimini olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

BÜTÇE CEZA BÜTÇESİNE DÖNÜŞTÜ

2025 yılı bütçesinin büyük ölçüde ceza ve vergilere dayandığını dile getiren Gürer, artan özel tüketim vergileri ve para cezalarının bütçede önemli bir yer kapladığını belirtti. 2025 yılında cezalardan elde edilen gelirin 261 milyar lirayı aşacağı öngörüsünde bulunan Gürer, alkollü içecekler ve tütün mamullerinden alınan vergilerin de önemli ölçüde artırıldığını açıkladı.

ALKOLLÜ İÇECEKLER VE ŞANS OYUNLARINDA YÜKSEK VERGİ ARTIŞI

Alkollü içecekler ve şans oyunlarından elde edilen vergilerin 2025 bütçesinde önemli bir gelir kalemi olduğunu belirten Gürer, 2020’den 2025’e kadar alkollü içeceklerden alınan verginin %962, tütün mamullerinden alınan verginin ise %633 oranında artış gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, şans oyunlarından elde edilen gelirlerin de bütçeye önemli katkılar sağladığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Sözcü

CHP’li Gürer: 2025 Tarım Bütçesi Yetersiz ve Ceza Bütçesine Dönüştü
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!