1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Çin Ekonomisinde 2024 Üçüncü Çeyrek Büyümesi ve Gelişmeler

Çin Ekonomisinde 2024 Üçüncü Çeyrek Büyümesi ve Gelişmeler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin Ekonomisinde Üçüncü Çeyrek Büyümesi

Çin ekonomisi, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine oranla %4,6 büyüme kaydetti. Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) tarafından yayımlanan verilere göre, Çin’in Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYH) Ocak-Eylül 2024 döneminde 94,97 trilyon yuana (yaklaşık 13,34 trilyon dolar) ulaştı. Üçüncü çeyrekte GSYH, bir önceki çeyreğe göre %0,9, geçen yılın aynı dönemine göre ise %4,6 artış gösterdi. İlk üç çeyrekteki yıllık büyüme oranı %4,8 olarak belirlenirken, hükümetin bu yıl için öngördüğü “yüzde 5 civarında” büyüme hedefinin tutup tutmayacağı konusunda endişeler artmaya başladı. Çin ekonomisi, 2024’ün ilk çeyreğinde yıllık %5,3, ikinci çeyreğinde ise %4,7 büyüme gerçekleştirmişti.

Üretim ve Tüketimdeki Gelişmeler

Eylül ayına ait ekonomik veriler, üretim ve tüketim alanlarında ağustos ayına göre bir toparlanmaya işaret ediyor. Yıllık cirosu 20 milyon yuanın (yaklaşık 2,74 milyon dolar) üzerinde olan sanayi işletmelerinin üretim çıktısını ölçen sanayi üretimi, eylülde yıllık bazda %5,4 artış göstererek, ağustostaki %4,5’lik artışın üzerine çıktı. Tüketim göstergesi olarak kabul edilen perakende satışlar ise eylülde yıllık %3,2 artarak, ağustostaki %2,1’lik artışı geride bıraktı. Ayrıca, altyapı, taşınmaz, makine ve donanım yatırımlarını kapsayan sabit sermaye yatırımları, yılın ilk 9 ayında yıllık %3,4 artış göstererek, önceki 8 aydaki artış oranını korudu.

Gayrimenkul Yatırımlarındaki Düşüş

Çin’de gayrimenkul sektörü ve konut piyasasında, Kovid-19 salgını ile başlayan daralma, son 3 yıl boyunca ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biri olmuştur. Gayrimenkul yatırımları, ilk 9 ayda %10,1 azalarak, son iki yıldaki düşüşünü sürdürmüştür. Hükümetin gayrimenkul sektöründe ve özel sektörde büyümeyi teşvik etmeye yönelik politikalarının henüz beklenen sonuçları vermediği gözlemlenmektedir. Bunun yanı sıra, yatırımcı güveninin bir göstergesi olarak kabul edilen özel sektör yatırımları da Ocak-Eylül 2024 döneminde %0,2 oranında azalmıştır.

İşsizlik Oranındaki Değişimler

Ağustos ayında %5,3 olan kentlerdeki genel işsizlik oranı, eylülde %5,1’e gerileyerek bir iyileşme göstermiştir. Ancak, son üç yılda rekor seviyelere ulaşan genç işsizlik oranının detayları henüz kamuoyuna açıklanmamıştır. Çin hükümeti, mart ayında yapılan Ulusal Halk Kongresi’nde bu yıl için %5 civarında bir büyüme hedefi belirlemişti.

Ekonomi Yönetiminden Canlandırma Adımları

Hükümet ve ekonomi yönetiminden sorumlu kurumlar, yıllık büyüme hedefinin altında seyreden ekonomik büyümeyi canlandırmak amacıyla son haftalarda çeşitli politika adımları duyurmuştur. Çin Merkez Bankası (PBoC), Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC), Maliye Bakanlığı ve en son olarak Konut ve Kentsel-Kırsal Kalkınma Bakanlığı, düşüşteki gayrimenkul sektörünü canlandırmaya, yerel yönetimlerin borç problemlerini ve finansman sorunlarını çözmeye yönelik aşamalı politika adımları açıklamıştır. Çin’deki piyasalarda, açıklanan bazı tedbirlere olumlu tepkiler gelirken, bazı tedbirlerin ise piyasa beklentilerini tam olarak karşılamadığı gözlemlenmiştir.

Kaynak: Sözcü

Çin Ekonomisinde 2024 Üçüncü Çeyrek Büyümesi ve Gelişmeler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!