1- Ellerini en az 15 – 20 saniye yıkayın!
El yıkama, birçok hastalığın bulaşmasını önlemenin en etkili yöntemlerinden biridir. Çocuklar, doğaları gereği kirli elleriyle sıkça ağız veya burunlarına dokunduklarından, virüs ve bakterilerin kolayca yayılması mümkündür. Bu nedenle, çocuğunuzun ellerini dışarıdan döndüğünde, tuvalet sonrası, yemek öncesi ve sonrasında bol su ve sabunla en az 15-20 saniye yıkamasını sağlamak önemlidir. Eğer çocuğunuz yeterince büyükse, ona doğru el yıkama tekniklerini öğretmeyi de ihmal etmeyin.
2- Aşılarını mutlaka yaptırın!
Solunum yolu hastalıklarından korunmada aşıların rolü oldukça büyüktür. Bebeklik döneminde uygulanan pnömokok (zatürre) ve hemofilus influenza aşıları, çocukları alt solunum yolu hastalıklarından korumada etkilidir. Ayrıca, her yıl sonbaharda yapılan influenza aşısı, çocuğunuzu mevsimsel gripten korumak için son derece faydalıdır.
3- Özellikle A ve C vitamini çok faydalı!
Çocuğun dengeli bir şekilde beslenmesi, A vitamini ve C vitamini gibi vitaminlerin yanı sıra çinko gibi mikro besin öğeleri ve antioksidanlardan zengin bir diyetle desteklenmelidir. Bu vitaminler ve mikro besin öğeleri, bağışıklık sistemimizdeki pek çok enzimin ve hormonun yapısında yer alır ya da onların sentezine katkıda bulunur. Yaşına uygun ve tüm besin gruplarını dengeli bir şekilde içeren bir beslenme programı oluşturmak, çocuğun bağışıklığını güçlendirmek için atılacak en etkili adımlardan biridir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Acar, “Yeterli ve dengeli beslenen çocuklarda dışarıdan vitamin verilmesine gerek kalmaz. Bebeklikten ergenliğe kadar her yaştaki çocuk için günlük tüketilmesi gereken temel besinler, süt ve süt ürünleri, yumurta, et, meyve, sebze, tahıllar ve baklagiller gibi besin öğeleridir” diyor.
4- Sofranızda haftada en az iki kez balık olsun
Balık, bol miktarda Omega 3 içermektedir ve bu özelliği sayesinde enfeksiyonlardan korunmada önemli bir rol oynar. Bu nedenle, balık tüketimini haftada en az iki kez gerçekleştirmek gereklidir. Eğer evde balık tüketmiyorsanız, doktorunuzun önerisi doğrultusunda çocuğunuza dışarıdan Omega 3 desteği vermenizde fayda vardır.
5- Kapalı ve kalabalık ortamlardan kaçının
Özellikle alışveriş merkezleri, sinemalar ve kapalı oyun alanları, virüslerin ve bakterilerin havada uzun süre asılı kalmasına neden olarak solunum yolu hastalıklarının kolayca yayılmasına zemin hazırlar. Sonbahar ve kış aylarında mümkün olduğunca kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmak önemlidir. Çocuğunuzla birlikte, açık havada, park ve bahçelerde vakit geçirerek sağlıklı bir ortam oluşturabilirsiniz.
6- Anne sütü doğal aşı görevini üstleniyor!
Anne sütüyle beslenmek, bebekleri hastalıklardan koruma konusunda en etkili yöntemlerden biridir. Çünkü anne sütü, bebeği enfeksiyonlardan koruyan birçok besin maddesi içerir ve bu nedenle doğal bir aşı olarak kabul edilir.
7- Düzenli spor yapmasını sağlayın
Özellikle okul çağı çocuklarında fiziksel aktivite, bağışıklığın desteklenmesinde büyük bir öneme sahiptir. Çocuğunuzu, günde bir saat boyunca yüzme, voleybol, basketbol ve jimnastik gibi, hem kaslarını hem de kemik gelişimini olumlu etkileyen orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapması için teşvik edin.
8- Günde 8 – 10 saat uyku şart!
Okul öncesi ve okul çağındaki çocukların uyku düzeni, hastalıkların bulaşmasını önlemede beslenme alışkanlığı kadar önemlidir. Günlük ortalama 8-10 saat uyku, çocuğunuzun vücut direncinin artmasına yardımcı olacaktır.
9- Evinizi sık sık havalandırın
Kapalı ve havasız ortamlarda mikroplar havada yaklaşık 3 saat kadar asılı kalabilir ve bu durum, solunum yoluyla hastalıkların yayılmasına neden olabilir. Bu nedenle, yaşadığınız ortamın temizliği ve düzenli havalandırılması, bulaşıcı hastalıklardan korunmak için son derece önemlidir. Evinizi her saat en az 5 dakika boyunca havalandırmaya dikkat edin.
10- Sigara dumanına dikkat!
Sigara dumanına maruz kalmak, çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığını artırmaktadır. Bunun nedeni, sigara dumanının solunum yolu mukozasının yapısını bozarak daha sık solunum yolu enfeksiyonları yaşanmasına zemin hazırlamasıdır. Bu nedenle, sigara içmeyin ve sigara içilen ortamlardan uzak durmaya özen gösterin.