1. Haberler
  2. Gündem
  3. Covid-19’un Kalp Sağlığı Üzerindeki Uzun Vadeli Etkileri

Covid-19’un Kalp Sağlığı Üzerindeki Uzun Vadeli Etkileri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’de gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma, Covid-19 geçiren bireylerin, hastalığın ardından üç yıl boyunca kalp krizi ve felç geçirme riskinin iki katına çıktığını ortaya koydu. Cleveland Clinic ve University of Southern California tarafından yürütülen bu çalışma, yaklaşık 250 bin kişinin sağlık verilerini inceleyerek, Covid-19’un kalp sağlığı üzerindeki kalıcı etkilerine dair önemli bulgular elde etti.

Cleveland Klinik Lerner Araştırma Enstitüsü’nün yöneticisi Dr. Stanley Hazen, bu konuda şu ifadeleri kullandı: “Covid bedeni yeniden yapılandırıyor ve bu risk üç yıl süresince devam ediyor. Covid’i ağır geçiren bireylerin kalp krizi riski, kalp hastalığı geçmişi olan kişilerle eşdeğer seviyelere ulaşıyor.” Uzmanlar, dünya genelinde bir milyardan fazla insanın Covid-19’u geçirdiğini hatırlatarak, gelecekte Covid-19 kaynaklı kalp ve damar hastalıklarında önemli bir artış yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Ayrıca, bu araştırmada Covid-19 sonrası kalp krizi riskinin, bireylerin kan gruplarına göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Araştırmaya göre:

  • 0 Rh kan grubuna sahip kişilerde kalp krizi riski 4 kat artarken,
  • Diğer kan gruplarında ise bu riskin 7 katına çıktığı belirlenmiştir.

Bu bulgular, Covid-19’un potansiyel olarak insan vücudundaki uzun vadeli etkilerine dikkat çekmektedir. Bu nedenle, Covid-19 geçirenlerin kalp sağlığını düzenli olarak takip etmeleri büyük önem taşımaktadır.

Kaynak: Sözcü

Covid-19’un Kalp Sağlığı Üzerindeki Uzun Vadeli Etkileri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!