1. Haberler
  2. Gündem
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Gazze Saldırıları İçin Anma Mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Gazze Saldırıları İçin Anma Mesajı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Ekim 2023 tarihinde başlayan Gazze’ye yönelik İsrail saldırılarının bir yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj paylaştı. Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün 7 Ekim… Tam 365 gün önce hayatta olan, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 50 bin kardeşimiz vahşice katledildi. Gazze’deki hastaneler, farklı inançlara ait ibadethaneler ve okullar artık ayakta değil” ifadelerini kullandı.

‘Onurlu Duruş’ Çağrısı

Filistin, Gazze ve Lübnan’daki durumun yalnızca kadınlar, çocuklar ve masum siviller açısından değil, aynı zamanda insanlığın, insanlığa hizmet etmesi beklenen kurumların ve uluslararası sistemin de büyük bir çöküş yaşadığını vurgulayan Erdoğan, devamında şunları belirtti:

  • “Tam 1 yıldır dünyanın gözleri önünde, canlı yayında katledilen aslında tüm insanlık ve insanlığın geleceğe dair tüm umutlarıdır.”
  • “Katil İsrail hükümetinin 7 Ekim’den bu yana katlettiği on binlerce insanı bugün hüzünle anıyor; eşlerini, çocuklarını ve ailelerini kaybeden yüreği yaralı Gazzeli, Filistinli ve Lübnanlı kardeşlerime en içten taziyelerimi iletiyorum.”
  • “İsrail’in uzun yıllardır süren soykırım, işgal ve istila politikası artık bir son bulmalıdır.”
  • “Unutulmamalıdır ki İsrail, 1 yıldır uyguladığı ve hâlen devam eden bu soykırımın bedelini er ya da geç ödeyecektir. Hitler nasıl insanlığın ortak ittifakıyla durdurulduysa, Netanyahu ve cinayet şebekesi de aynı şekilde durdurulacaktır.”
  • “Türkiye olarak bedeli her ne olursa olsun, İsrail hükümetinin karşısında durmaya ve dünyayı bu onurlu duruşa çağırmaya devam edeceğiz.”

365 Günlük Filistin Diplomasisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Ekim 2023’ten bu yana geçen bir yıllık süreçte barış için yürütmüş olduğu diplomatik girişimlerine aralıksız devam etti. İsrail saldırılarının başladığı andan itibaren devreye giren Erdoğan, bu süre zarfında 150’ye yakın telefon görüşmesi gerçekleştirerek 30’a yakın zirveye katıldı. Soykırıma varan İsrail saldırganlığı karşısında tepkisini en üst seviyede dile getiren tek lider olarak öne çıkan Erdoğan, ilk açıklamasını saldırıdan bir gün sonra, yani 8 Ekim 2023’te yaptı.

Ayrıca, saldırıların sona erdirilmesi amacıyla telefon diplomasisi başlatan Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir araya geldi. 7 Ekim’den sonraki 45 günde 30 telefon görüşmesi gerçekleştiren Erdoğan, Mahmud Abbas ile 3 defa yüz yüze görüştü ve 5 kez telefonda konuştu. Ayrıca, suikast sonucu şehit edilen Hamas lideri İsmail Haniye ile de 10 ayda 2 kez bir araya geldi, 2 defa telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gazze Saldırıları İçin Anma Mesajı

Erdoğan, Katoliklerin Ruhani Lideri Papa Franciscus’a da Filistin konulu bir mektup göndererek, Gazze’de uluslararası hukukun ihlaline daha fazla müsaade edilmemesi gerektiğini belirtti.

‘Soykırımın Gölgesinde Bir Yıl’ Panosunu Ziyaret Etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları tarafından hazırlanan “Soykırımın Gölgesinde Bir Yıl” anma panosunu ziyaret etti. Panoda, İsrail’in saldırılarında yaralanan bir Filistinli kız çocuğunun fotoğrafını astı. Erdoğan’a, AK Parti MYK üyeleri de eşlik etti.

Erdoğan’dan Putin’e ‘Doğum Günü’ Tebriği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye ile Rusya arasındaki ikili ilişkiler, bölgesel ve küresel konular ele alındı. Erdoğan, Türkiye ile Rusya ilişkilerinin güçlenerek gelişmesinin memnuniyet verici olduğunu, üst düzey siyasi diyaloğun devam edeceğini vurguladı. Ayrıca, önümüzdeki süreçte gerek bölgede gerekse dünyadaki meseleleri ayrıntılı bir biçimde ele almayı sürdüreceklerini belirtti. Erdoğan, görüşme sırasında Putin’in doğum gününü de kutladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Gazze Saldırıları İçin Anma Mesajı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!