1. Haberler
  2. Dünya
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Suriye ile Normalleşme Süreci Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Suriye ile Normalleşme Süreci Açıklamaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Suriye ile Normalleşme Süreci Üzerine Açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BRICS zirvesi dönüş yolunda uçakta gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Suriye ile normalleşme sürecine dair dikkat çekici bilgiler paylaşan Erdoğan, Beşar Esad yönetimi ile ilişkileri düzeltme arzusunu yineledi.

Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin’den Esad ile görüşme konusunda arabuluculuk yapmasını istediğini belirtti. “Sayın Putin’e, Beşar Esad’ın bizim çağrımıza vereceği cevabın temini noktasında bir adım atması çağrımız oldu. Sayın Putin, Esad’a bu adımı atması için herhangi bir çağrıda bulunur mu? Onu da zamana bırakıyoruz,” dedi.

Erdoğan, “Rusya’nın Suriye yönetimi üzerindeki etkisi herkesin malumu. Sayın Putin ile tüm bu konuları, bizim durduğumuz noktayı, beklentimizi konuştuk,” şeklinde konuşarak, Türkiye’nin beklentilerini açıkladı.

  • Suriye yönetiminin Türkiye ile samimi ve gerçekçi bir normalleşmenin kendilerine sağlayacağı faydaları anlayarak adımlarını ona göre atması temel beklentimizdir. Umarım önümüzdeki dönemde bu konuda yapıcı bir adım görür ve Türkiye-Suriye normalleşmesini inşa ederiz.
  • Biz, sürecin en başından bu yana hep Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasından ve komşumuzda kalıcı, adil, kapsayıcı bir barış ve huzurun tesisinden yana olduğumuzu vurguluyoruz.
  • Terör örgütleriyle ayrımsız mücadele anlayışımızda sınırlarımızı korumanın yanında bu tutumumuzun da payı vardır.
  • Bölgemiz bir ateş çemberine dönmüş durumda ve her geçen gün maalesef bu çember daralıyor. Çünkü o bölgedeki istikrarsızlık bir bataklığın sinekleri topladığı gibi terör örgütlerini, kirli emelleri olanları oraya biriktirdi. Onları dağıtmanın yegane yolu o bataklığı kurutup orayı gül bahçesine çevirmekten geçer.

ESAD’A YAPILAN ÇAĞRI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önceki açıklamalarında da Suriye ile ilişkileri düzeltmeyi hedeflediklerini ifade etmişti. Temmuz ayında yaptığı bir konuşmada, “Şimdi öyle bir noktaya geldik ki Beşar Esad şu anda Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Çünkü biz dün Suriye ile düşman değildik ki biz Esad ile ailece görüşüyorduk,” demişti.

Suriye lideri Beşar Esad ise Ağustos ayında Ankara’dan gelen yüz yüze temas mesajlarına karşılık, “Birçok kez söylediğimiz gibi, ilişkiyi geliştirmeye yönelik her türlü girişime olumlu bakıyoruz ve bu da doğal bir şey. Kimse komşularıyla sorun yaratmayı düşünmez ama bu kuralların dışına çıkmamız gerektiği anlamına gelmez,” diyerek Erdoğan ile “Türk askerlerinin Suriye topraklarından çekilmesinin gündeme gelmesi halinde” görüşeceğini yinelemişti.

Kaynak: Sözcü

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Suriye ile Normalleşme Süreci Açıklamaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!