1. Haberler
  2. Gündem
  3. Daron Acemoğlu’na 2024 Nobel Ekonomi Ödülü

Daron Acemoğlu’na 2024 Nobel Ekonomi Ödülü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Daron Acemoğlu’na Nobel Ekonomi Ödülü

Daron Acemoğlu'na Nobel Ekonomi Ödülü

ABD’nin prestijli üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology (MIT) bünyesinde öğretim üyeliği yapan Profesör Daron Acemoğlu ve meslektaşları, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görüldü. Acemoğlu, gelen tebrik mesajlarına sosyal medya platformu X üzerinden teşekkür etti. Kendisi, günümüzde demokrasinin ciddi tehditlerle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, şu şekilde konuştu:

“Herkese sonsuz teşekkürler. Hem arkadaşım hem de aynı zamanda meslektaşım olan Simon Johnson ve James Robinson ile birlikte, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülmüş olmaktan son derece mutluyum ve gururluyum. Bu ödül, ekonomik büyümenin anlaşılmasında kurumların rolünün önemini ve demokrasi ile siyasi değişim meselelerini vurgulamasıyla, sadece Simon, Jim ve benim çalışmalarımı değil, aynı zamanda bu alanda emek veren birçok harika genç ekonomist ve sosyal bilim insanının da katkılarını takdir etmiş olması açısından da beni çok mutlu ediyor.”

Acemoğlu, mesajında demokrasinin saldırı altında olduğu bir dönemde olduğumuza dikkat çekerek, yapay zeka, ekonomik eşitsizlikler, çalışma hayatının geleceği, yaşlanan dünya ve iklim değişikliği gibi önemli konularla baş edebilmek için daha güçlü kurumlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. “Temennim, bu ödülün vurgusunun dünyada kurumları ve demokrasiyi güçlendirmenin ne kadar zorlu bir mücadele gerektirdiğine ışık tutmasıdır,” dedi. Acemoğlu, ayrıca kendisini tebrik eden ve iyi dileklerini ileten herkese minnettarlığını dile getirdi.

Ülkemizden Nobel Ödülü Kazanan Üçüncü İsim

Profesör Daron Acemoğlu, Türkiye’den Nobel Ödülü kazanan üçüncü isim olmuştur. Daha önce Nobel Edebiyat Ödülü’nü Orhan Pamuk, Nobel Kimya Ödülü’nü ise Aziz Sancar almıştır. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Alfred Nobel Anısına 2024 Sveriges Riksbank Ekonomi Bilimleri Ödülü’nü, “kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki çalışmalarından dolayı” Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a vermeye karar verdi. Ekonomi Bilimleri Ödül Komitesi Başkanı Jakob Svensson, ödülle ilgili olarak “Ülkeler arasındaki devasa gelir farklarını azaltmak günümüzün en büyük zorluklarından biri. Kazanan isimler bu konuda kurumların önemini ortaya koydu,” şeklinde açıklamada bulundu.

Daron Acemoğlu ve Simon Johnson, MIT’de; James Robinson ise Chicago Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürmektedir. Daha önce bu prestijli ödülü Milton Friedman, John Nash ve Ben Bernanke gibi dünyaca ünlü ekonomistler kazanmıştır. 2023 Nobel Ekonomi Ödülü ise, kadınların iş gücündeki yerine ilişkin yaptığı çalışmalar nedeniyle Harvard Üniversitesi’nde görevli Amerikalı Profesör Claudia Goldin’e verilmiştir.

Dünyanın en saygın ödüllerinden biri olarak kabul edilen Nobel Ödülü, İsveç Kraliyet Bilim Akademisi tarafından verilmektedir ve değeri 11 milyon İsveç kronu (yaklaşık 1,1 milyon dolar) olarak belirlenmiştir.

Daron Acemoğlu’na 2024 Nobel Ekonomi Ödülü
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!