DEM Parti’nin Kayyumlar Üzerine Önerisi Reddedildi
DEM Parti, kayyumların yarattığı kültürel tahribatları araştırmak amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bir grup önerisi sundu. Ancak, bu öneri TBMM Genel Kurulu’nda reddedildi. Kayyum uygulamalarının etkilerini incelemek için verilen bu öneri, özellikle kayyum atanan şehirlerdeki kültürel bozulmaları gündeme getirmeyi hedefliyordu.
DEM Parti Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bir belediye başkanını ya da meclis üyesini yalnızca göreviyle ilgili bir suçlama nedeniyle görevden uzaklaştırabilirsiniz. Bunun dışında hiçbir gerekçeyle hiçbir belediye başkanını görevden almanız mümkün değildir. ‘Darbe Anayasası’ diyorsunuz, ancak bu tür bir anayasanın bile bu hükmünü uygulamıyorsunuz. Kayyum rejimi, tamamen gayrimeşru bir yönetim biçimidir.”
Tiryaki, kayyum uygulamalarının toplum üzerindeki olumsuz etkilerine de değinerek, “AK Parti’ye oy vermiş seçmenlerin önemli bir kısmı da kayyum rejimini doğru bulmuyor. Kayyum uygulamaları, artık kültürel bir soykırıma dönüşmüştür. Biz belediyelerde birçok başarılı projeye imza attık. Örneğin, nüfusu 2 milyon olan Diyarbakır’da her musluktan temiz içme suyu akıyor. Bu, o şehrin altyapı sorunlarının büyük ölçüde çözüldüğü anlamına geliyor. Ayrıca, kadın çalışmalarıyla belediyelerde 100 yıllık bir fark yarattık.” dedi.
Son olarak, Tiryaki, “Daha önce 14 il ve ilçe merkezinde faaliyet gösteren 21 kültür-sanat merkezimiz vardı, ancak hepsini kapattınız.” diyerek, kayyum uygulamalarının kültürel hayata olan etkisini vurguladı.
Kaynak: Sözcü