Demans Hastalığı ve Zeytinyağının Koruyucu Etkisi
Dünya genelinde demans hasta sayısının hızla arttığı gözlemleniyor. Harvard Üniversitesi’nin “Jama Network Open” dergisinde yayımlanan bir araştırma, demans nedeniyle yaşanan ölümlerin yükseldiğini, buna karşılık kalp-damar hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin azaldığını ortaya koymaktadır. Bilişsel sağlığın korunmasında sağlıklı bir diyetin önemi ise artık bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Özellikle meyve, sebze, balık ve bitkisel yağlardan zengin olan Akdeniz diyetinin beyin sağlığı üzerindeki koruyucu etkisi dikkat çekmektedir.
Günde En Az 1 Çay Kaşığı Zeytinyağı Demansa Karşı Koruyor
Harvard Üniversitesi’ndeki bilim insanları, 92.000’den fazla katılımcıyla 28 yıl süren kapsamlı bir çalışmada, zeytinyağının demansla ilişkili ruh sağlığı ve ölüm oranı üzerindeki etkilerini incelemiştir. Araştırmanın başyazarı Anne-Julie Tessier, United Press International’a verdiği demeçte, “Daha yüksek zeytinyağı tüketiminin daha önce düşük kardiyovasküler hastalık ve ölüm riskiyle ilişkilendirildiğini biliyorduk, ancak demans mortalitesi ile ilişkisi yeni bir bulguydu” şeklinde açıklamada bulunmuştur.
Çalışmanın sonuçları, günde en az yedi gram yani yaklaşık bir çay kaşığı zeytinyağı tüketen bireylerin, hiç zeytinyağı tüketmeyen veya nadir tüketenlere kıyasla demanstan ölme riskinin %28 daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. İlginç bir şekilde, zeytinyağı tüketiminin etkisi, genel beslenme alışkanlıklarından bağımsız olarak gözlemlenmiştir. Araştırmacılar, diyetin kalitesinden bağımsız olarak, daha yüksek zeytinyağı tüketiminin demansa bağlı ölüm riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca, günlük diyetlerinde beş gram margarin veya mayonezi aynı miktarda zeytinyağı ile değiştiren katılımcıların demanstan ölme riskinin %8 ila %14 oranında daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.
İçeriğindeki İnflamasyon Demansı Geriletiyor
Bağımsız beslenme uzmanı Anne Danahy, bu bulgulara şaşırmadığını ifade ederek Medical News Today’e yaptığı açıklamada, “Zeytinyağı, beyindeki hücreler de dahil olmak üzere tüm hücreleri ve kan damarlarını koruyan E vitamini ve polifenoller gibi antioksidanlar açısından zengindir” demiştir. Danahy, zeytinyağının antiinflamatuar özelliklere sahip olduğunu ve inflamasyonun beyin ve vücudun yaşlanmasını hızlandırarak demans ve bilişsel gerilemeye yol açabileceğini belirtmiştir.
Zeytinyağının sağlık üzerindeki olumlu etkilerini destekleyen birçok çalışma, zeytinyağının günlük beslenmede mutlaka tercih edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Yaşamın ilerleyen dönemlerinde demans gelişimini tetikleyebilecek pek çok risk faktörü bulunmaktadır. Bu risk faktörlerinden bazıları şunlardır:
- Fiziksel aktivite eksikliği
- Kafa yaralanmaları
- Alkol tüketimi
- İnce toz kirliliği
- Düşük eğitim seviyesi
- Fazla kilo
- Yüksek tansiyon
- Sınırlı işitme yeteneği
- Sigara kullanımı
- Diyabet
- Depresyon
- Sosyal temas eksikliği
Bu faktörlerin her biri, bireylerin bilişsel sağlıklarını olumsuz yönde etkileyerek demans riskini artırabilir.
Kaynak: Sözcü