1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Dev Tümör Başarıyla Alındı: 26 Kilogramlık Kitle Ameliyatla Çıkarıldı

Dev Tümör Başarıyla Alındı: 26 Kilogramlık Kitle Ameliyatla Çıkarıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dev Tümörle Mücadele: 26 Kiloluk Kitle Başarıyla Alındı

Dev Tümörle Mücadele: 26 Kiloluk Kitle Başarıyla Alındı

Kentte 2 hafta önce Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne karın ağrısı ve yürüme güçlüğü şikayetiyle başvuran Hasan O., tedavi sürecine alındı. Genel Cerrahi Polikliniği tarafından yapılan detaylı tetkikler sonucunda, hastanın karın içindeki organları baskılayan büyük bir kitle tespit edildi. Bu durumu değerlendiren Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. İsmet Çelik ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Aydın Aktaş, hastayı ameliyat etmeye karar verdiler.

Yaklaşık 1,5 saat süren operasyonla, hastanın karnının sol tarafından 26 kilogram ağırlığında bir tümör başarıyla çıkarıldı. Ameliyat sonrasında yoğun bakımda gözlem altında tutulan Hasan O.’nun durumunun iyi olduğu bildirildi.

‘DEV BİR TÜMÖR OLDUĞUNU GÖRDÜK’

Ameliyatın ardından açıklamalarda bulunan Dr. İsmet Çelik, “Hastamız yaklaşık 15-20 gün önce bize müracaat etti. Başvurusunun sebepleri arasında karında gerginlik, ağrı, şişkinlik ve yürümede zorluk vardı. Muayenesinde şişkinlik tespit ettik ve ultrason ile değerlendirdiğimizde dev bir tümör olduğunu gördük. Kaynağını belirlemek amacıyla tomografi çektirdik ve kitle yaklaşık 55-60 santim uzunluğunda, 26 kilogram ağırlığında olduğunu tespit ettik” dedi.

‘AMELİYAT RİSKLİYDİ’

Hastanın riskli bir ameliyat geçirdiğini vurgulayan Dr. Çelik, “Hastanın beyin damarlarında pıhtı oluşma riski, kalp damarlarının tıkanıklığı ve kalbinin sadece yüzde 15’inin çalışıyor olması durumu, bu ameliyatı son derece yüksek riskli hale getirdi. Gerekli anestezi hazırlıklarını yaptıktan sonra uygun şartlarda ameliyata almak için karar verdik. Ameliyat sırasında kocaman bir kitle ile karşılaştık. Ameliyat, tahmin ettiğimiz kadar kolay geçmedi. Tehlikeli kan damarlarıyla bağlantılı olan bu dev kitle, sol böbrekle ilintiliydi. Bu nedenle tümörü sol böbrekle birlikte almak zorunda kaldık. Ameliyat süreci yaklaşık 1,5 saat sürdü. Böyle büyük ve böbrek kaynaklı bir kitleye literatürde rastlamadım; bu tür vakalar dünyanın herhangi bir yerinde de nadir görülüyor” şeklinde konuştu.

‘BİR ERKEK BEDENİNDE GÖRÜLMÜYOR’

Dr. Aydın Aktaş, genellikle bu tür büyük kitlelere kadın hastalarda rastlandığını belirterek, “Bu kitle, karın arka duvarlarından ve yağ dokularından kaynaklanan bir oluşum. Eğer zamanında müdahale edilmezse daha büyük boyutlara ulaşabiliyor. Genelde bu tür hastalıklar küçük boyutlarda görülüyor. Ameliyat sırasında kitlenin karın arka duvarını ve bağırsak yapılarını iterek yukarıya doğru karaciğeri ittiğini gözlemledik. Bu yapılardan ayrıldıktan sonra ana damarını bağlayarak kitleyi çıkardık. Burada önemli olan, bu kitlenin sağlam sınırlarla çıkartılmasıydı. Hastamızdaki kitleyi sağlam sınırlarla çıkartmayı başardık. Türkiye’de bu boyutta bir kitleyle karşılaşmadım; dünya çapında da nadir bir durum. Genelde erkek bedeninde böyle devasa boyutlarda bir kitle yok; bu tür vakalar daha çok kadınlarda görülüyor” dedi.

Kaynak: Sözcü

Dev Tümör Başarıyla Alındı: 26 Kilogramlık Kitle Ameliyatla Çıkarıldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!