Diyarbakır’da Yargı Süreçlerine Dair İddialar
Diyarbakır’da adam öldürme, uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti, organize suç örgütü kurma, silahlı yağma, ihaleye fesat karıştırma ve silah kaçakçılığı gibi ciddi suçlarla ilgili bazı ağır ceza mahkemeleri ve asliye ceza mahkemelerinde usul ve yasaya aykırı tahliye ve beraat kararları verildiğine dair, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Adalet Bakanlığı ile CİMER’e birçok ihbar ve şikayet ulaştı.
Bu iddiaların ciddiyeti nedeniyle, HSK’nın 2. Dairesi, söz konusu suçlamaları derinlemesine araştırmak üzere iki müfettiş görevlendirdi. Müfettişler, Diyarbakır’a giderek, ilgili dosyalar üzerinde incelemelerde bulundu.
Rüşvet ve maddi menfaat temin edilmesi, icbar suretiyle irtikâp suçu işlendiği iddiaları üzerine, ihbar ve şikayetlere konu olan dava dosyaları ilgili mahkemelerden talep edildi. Bazı dosyalar kesinleşip arşive alınmışken, bazıları İstinaf ve Yargıtay aşamasında, diğerleri ise halen yargılama sürecindedir. İki müfettiş, bu dosyaları titizlikle inceleyerek, tahliye ve beraat kararlarının yargılama sürecindeki tutukluluk süreleri ile ihbar ve şikayetlere konu iddialarla uyumlu olup olmadığını değerlendirdi.
Müfettişler, tahliye ve beraat kararlarının usul ve yasaya uygunluğunu incelemek amacıyla, karar veren ve yargılama yapan bazı hakimlerin ifadelerine başvurdu. Ancak, bazı hakim ve mahkeme başkanları başka illere tayin oldukları için ifadeleri alınamadı. Ayrıca, dosyaların tarafları olan sanıklar, mağdurlar ve müştekiler de rüşvet ve maddi menfaat temin edildiği iddiaları üzerine müfettişler tarafından adliyeye davet edilerek ayrı ayrı ifadeleri alındı.
İki müfettiş, tahkikatı tamamlayıp nihai raporlarını hazırlamak üzere Diyarbakır’dan ayrılırken, hafta başında Ankara’dan başka bir HSK müfettişi daha, aynı iddialarla ilgili olarak Diyarbakır’a gelerek bazı yargılama dosyalarıyla ilgili tarafların ve bazı hakimlerin ifadelerine başvurdu.
6’sı Avukat 18 Sanıklı Dava
Diyarbakır’da cinayet, uyuşturucu ve organize suç örgütü davalarında tutuklu sanıkların tahliyesi ve tutuksuz olanlara beraat kararı verilmesi karşılığında, toplamda 144 farklı olayda 78 kişiyi milyonlarca lira dolandırarak haksız menfaat temin ettikleri gerekçesiyle, aralarında 6 avukatın da bulunduğu 18 sanık hakkında ağır ceza mahkemesinde dava açılmıştır. Ayrıca, aynı davada adı geçen hakim, savcı ve mahkeme başkanlarıyla ilgili olarak HSK’dan soruşturma izni talep edilmiştir.
Kaynak: Sözcü