1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Dizüstü Bilgisayarların Pil Yönetimi: Ömür Uzatma İpuçları

Dizüstü Bilgisayarların Pil Yönetimi: Ömür Uzatma İpuçları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dizüstü Bilgisayarların Pil Yönetimi: Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dizüstü Bilgisayarların Pil Yönetimi: Dikkat Edilmesi Gerekenler

Klasik bir bilgisayarın aksine, dizüstü bilgisayarlarda entegre bir pil bulunur. Geçmişte çıkarılabilir olan dizüstü bilgisayar pilleri, günümüzde genellikle kalıcı hale gelmiştir ve bu durum, pillerin kolayca çıkarılmasını veya değiştirilmesini zorlaştırmaktadır. Pil kapasitesi azaldığında dizüstü bilgisayar yalnızca sınırlı bir şekilde kullanılabilir; ancak birçok kullanıcı, pil ömrünü olumsuz etkileyen bazı hatalar yapmaktadır.

Dizüstünü Sürekli Şarjda Tutmak Pil Ömrünü Azaltır

Eski dizüstü bilgisayar modellerinin sürekli olarak güç kaynağına bağlı kalması, özellikle sorunlar yaratabilir. Bu durum, aşırı şarj olma riskiyle karşı karşıya kalmanıza neden olur ve uzun vadede pilin performansını olumsuz etkileyebilir. Yeni nesil dizüstü bilgisayarların pilleri genellikle güç kaynağına bağlı olduklarını algılar ve aşırı şarjı önlemek için buna göre tepki verirler. Üreticiler, genellikle yazılım düzeyinde koruyucu önlemler almışlardır. Ancak, cihazların sürekli olarak elektrikle çalıştırılması önerilmez.

Lityum iyon veya polimer pillerin hafıza etkisi yoktur. Yazılım desteği olmadan, pilin şarj seviyesini hatırlamazlar ve bu nedenle pili her zaman maksimum seviyeye kadar şarj ederler. Yüzde 100 şarja ulaşıldığında, şarj işlemi durur. Güç artık pile değil, doğrudan dizüstü bilgisayara akmaktadır. Bu, aşırı yüklenme riskini en aza indirir. Ancak dizüstü bilgisayar sürekli olarak elektriğe bağlıysa, tehlike başka bir noktada yatmaktadır.

Yüksek Isı veya Düşük Soğukluk Pil Ömrünü Kısaltır

Pil şarj edilirken veya doğrudan elektrikle beslenirken, her zaman ısı üretilir. Bu durum özellikle, elektronların yönlendirilmediği anlarda daha belirgin hale gelir. Belirli sıcaklık aralıklarında pilin ömrü önemli ölçüde kısalabilir. -20 °C ile +50 °C arasındaki sıcaklıklar genellikle kritik olarak kabul edilir. Pil sürekli olarak belirli bir sıcaklığa maruz kalırsa, zamanla ömrü kısalacaktır. Eğer dizüstü bilgisayar elektrikle sürekli çalışıyorsa, sorun aşırı enerji akışında değil, sürekli ısıya maruz kalmaktan kaynaklanmaktadır. Bir süre sonra pil, eski gücünü kaybetmeye başlar ve dolayısıyla daha az enerji tutabilir.

Dizüstü Bilgisayarın Pilini Bu Şekilde Koruyabilirsiniz

Bazı kullanıcıların bilmediği bir gerçek, bir dizüstü bilgisayarın Thunderbolt aracılığıyla bir monitöre bağlandığında, kablo üzerinden güç çekmesidir. Bu durumda da sürekli bir ısı oluşmaktadır. Uygun havalandırma ile bu durumu önlemek mümkündür. En ideal senaryoda, dizüstü bilgisayarın alt kısmında havanın dolaşabileceği bir stand üzerinde durması sağlanabilir. Ayrıca, cihazı uzun süre yumuşak yüzeyler, örneğin minderler üzerinde bırakmaktan kaçınmalısınız. Kullanım sırasında arka planda enerji tüketen uygulamaları düzenli olarak kapatmak da faydalı olabilir.

Kaynak: Sözcü

Dizüstü Bilgisayarların Pil Yönetimi: Ömür Uzatma İpuçları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!