1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Doğuş Holding, Galataport Projesinde Bankalara Hisse Devretmeyi Planlıyor

Doğuş Holding, Galataport Projesinde Bankalara Hisse Devretmeyi Planlıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doğuş Holding, 1,02 milyar Euro (yaklaşık 1,1 milyar dolar) tutarındaki ödenmemiş kredisi nedeniyle Galataport projesine ait liman hisselerinin bir kısmını bankalara devretme niyetinde. Bu kredi, 2016 yılında İstanbul’un merkezinde inşa edilen kruvaziyer limanı ve alışveriş merkezi kompleksi olan Galataport’un finansmanı için alınmıştı. Konuyla ilgili bilgileri paylaşan kaynaklar, bankalarla yapılan görüşmelerin, holdingin Galataport’un yarısından daha azını devralmalarını sağlama potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor. Ayrıca, borcun geri ödenmesi durumunda işadamının hisseleri geri alma seçeneğine sahip olacağı da ifade ediliyor. Ancak, bu süreçte henüz kesin bir karar verilmediği vurgulanıyor.

Galataport projesi, 2021 yılındaki açılışından bu yana beklenen gelirleri ve nakit akışını sağlayamamış durumda. İki kaynak, 1,02 milyar Euro’luk orijinal kredinin, tahakkuk eden faizler nedeniyle yaklaşık 1,5 milyar Euro’ya yükseldiğini aktardı.

6 BANKA İLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Doğuş Holding’in, 6 bankayla “sadakat sözleşmesi” olarak adlandırılan bir anlaşma imzalamak üzere görüşmeler yürüttüğü belirtiliyor. Bu görüşmelere dair bilgi veren kişiler, holdingin belirli bir süre içerisinde yeterli fon yaratamaması halinde, kredi verenlerin hisselerini potansiyel olarak %51’e çıkarabileceklerini ifade etti. Bu durum, bankalara kontrol hissesi verecek ve potansiyel olarak yeni yatırımcıların projeye katılımını kolaylaştıracak.

Doğuş Holding İcra Kurulu Başkanı Hüsnü Akhan, “Kredi konsorsiyumundaki 6 banka ile bir anlaşma imzalamaya çok yakınız. Muhtemelen kasım ayında bir anlaşma yapacağız. Bu, hem kredi verenler hem de Doğuş için olumlu bir gelişme olacak.” dedi. Bloomberg’in derlediği verilere göre, Yapı Kredi Bankası AŞ ve Türkiye Garanti Bankası AŞ, Galataport kredisinde en büyük paya sahip iki banka konumundadır.

ŞAHENK GALATAPORT’TAN BEKLEDİĞİ GİBİ SONUÇ ALAMADI

BLG’ye göre, Galataport projesinin toplam değeri 2,2 milyar dolar olarak belirlenmiştir. İstanbul Boğazı’nda 1,2 kilometrelik bir sahil şeridine sahip olan bu limanın yılda ortalama 25 milyon ziyaretçi ve 1,5 milyon yolcu ağırlaması hedeflenmiştir. Ancak, inşaat sürecindeki gecikmeler ve Türkiye’deki ekonomik yavaşlama, gelir tahminlerinin gerçekleşmesini engellerken, Şahenk’in hisse satma çabaları da sonuçsuz kalmıştır. Bir zamanlar Türkiye’nin en zengin insanı olan Şahenk, Türkiye Garanti Bankası’ndaki hisselerini İspanyol BBVA’ya yaklaşık 5 milyar dolara sattıktan sonra otel, marina ve restoranlara büyük yatırımlar yapmıştır.

Şahenk’in şirketi Doğuş Holding, son birkaç yıldır nakit toplama çabalarına devam etmekte ve 2019 borç yapılandırma anlaşması çerçevesinde bankalara verdiği taahhütleri yerine getirmeye çalışmaktadır. Şirket, 2020 yılında İstanbul’daki İstinye Park alışveriş merkezinin %30 hissesini Katar Varlık Fonu’na satmıştı. Ardından, geçtiğimiz yıl restoran zincirlerinin çatı markası olan d.ream’in %20’si 300 milyon dolara Katar Yatırım Otoritesi tarafından satın alınmıştır.

Galataport’ta azınlık hissesi bulunan BLG Capital ise, salı günü yaptığı açıklamada Galataport’taki hisselerini ve burada yer alan Peninsula Oteli’ni Doğuş Grubu’na sattığını duyurdu. BLG, Galataport projesinin toplam değerinin 2,2 milyar dolar olduğunu belirtti.

Kaynak: Sözcü

Doğuş Holding, Galataport Projesinde Bankalara Hisse Devretmeyi Planlıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!