Donald Trump’ın Yeni Kabine Oluşturma Çalışmaları
ABD’nin 47. Başkanı olarak 5 Kasım 2024 seçimlerini kazanan Donald Trump, 20 Ocak 2025’te başlayacak olan ikinci başkanlık dönemine yönelik kabine oluşturma çalışmalarını hızla sürdürüyor. Başkan Yardımcısı JD Vance hariç olmak üzere kabinede toplamda 25 isim yer alacak. Şu an itibarıyla 3 isim resmi olarak duyurulmuşken, 2 ismin de ilgili pozisyonlara atanması bekleniyor.
Trump, Beyaz Saray Saray Özel Kalem Müdürlüğü’ne Susie Wiles’ı, ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği’ne Kongre üyesi Elise Stefanik’i ve ABD Çevre Koruma Ajansı’nın başına eski Kongre üyesi Lee Zeldin’i atayacağını açıkladı. Bu isimlerin yanı sıra, medyada geniş bir şekilde yer bulan fakat henüz resmi bir açıklama yapılmayan 2 kişinin de kabinede yer alması bekleniyor. Senatör Marco Rubio’nun Dışişleri Bakanlığı’na, Kristi Noem’in ise İç Güvenlik Bakanlığı’na aday gösterileceği tahmin ediliyor.
Öte yandan, Trump’ın kabine üyesi olmasa da ABD’nin dış politikasının belirlenmesinde önemli bir rol üstlenecek olan Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’na eski asker ve güvenlik danışmanı Mike Waltz’ı getireceği ifade ediliyor. Ayrıca, sınır güvenliği konusunda kapsamlı yetkilere sahip olacak olan Göç ve Gümrük Muhafaza İdaresi’nin (ICE) eski yönetici vekili Thomas Homan’ın, sınır güvenliği ve sınır dışı etme işlemlerinden sorumlu olacağı bildiriliyor.
SENATO ONAYINDAN SONRA GÖREVE BAŞLIYOR
ABD’de başkanın ülke yönetiminde birlikte çalıştığı kabinede, başkan yardımcısı hariç, 15 ana rol bulunmaktadır. Bu isimler, başkanın aday göstermesi ve Senato onayının ardından göreve başlar. Söz konusu pozisyonlar şunlardır:
- Dışişleri Bakanlığı
- Hazine Bakanlığı
- Savunma Bakanlığı
- Adalet Bakanlığı
- İçişleri Bakanlığı
- Tarım Bakanlığı
- Ticaret Bakanlığı
- Çalışma Bakanlığı
- Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı
- İskan ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı
- Ulaştırma Bakanlığı
- Enerji Bakanlığı
- Eğitim Bakanlığı
- Gazi İşleri Bakanlığı
- İç Güvenlik Bakanlığı
Bunların yanı sıra, kabine düzeyinde görev yapan ikinci dereceli pozisyonlar da bulunmaktadır. Bu pozisyonlar başkanın inisiyatifine göre değişiklik gösterebilir. Bu kapsamda, aşağıdaki pozisyonlar da kabinede yer alır:
- Beyaz Saray Özel Kalem Müdürlüğü
- ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA)
- Çevre Koruma Ajansı
- Yönetim ve Bütçe Ofisi
- Ulusal İstihbarat Direktörlüğü
- ABD Ticaret Temsilcisi
- ABD’nin BM Daimi Temsilcisi
- Ekonomik Danışmanlar Konseyi
- Küçük İşletmeler İdaresi
- Bilim ve Teknoloji Politikaları Ofisi
Özel Kalem Müdürlüğü dışında, diğer pozisyonlara Trump tarafından aday gösterilecek isimlerin ABD Senatosu’ndan onay alması gerekecektir. 2016 yılındaki seçimleri kazanan Trump, 20 Ocak 2017’de göreve başladığında Senato’da çoğunluğun Demokratlarda olması nedeniyle birçok kabine üyesi adayının onay sürecinin aylarca sürdüğünü hatırlatıyor. Ancak, 5 Kasım’daki seçimlerde Cumhuriyetçilerin Senato’da 53 sandalye kazanarak çoğunluğu ele geçirmesi, Trump’ın yeni kabinesinin daha hızlı bir şekilde onay almasını ve göreve başlamasını sağlayabilir.
Kaynak: Sözcü