Dünya Bankası’nın Yoksulluk, Refah ve Gezegen Raporu
Dünya Bankası, “Çoklu Krizden Çıkış Yolları” başlığıyla önemli bir rapor yayımladı. Bu raporda, küresel yoksulluğun azaltılması yönündeki ilerlemenin neredeyse durma noktasına geldiği, 2020-2030 yıllarının kayıp bir on yıl olacağı vurgulandı.
692 Milyon Aşırı Yoksul
Rapora göre, günümüzde dünya nüfusunun %8,5’i (yaklaşık 692 milyon kişi) aşırı yoksulluk içinde yaşıyor. Bu kişilerin günlük gelirleri 2,15 dolardan az. Ayrıca, dünya nüfusunun %44’ü günde 6,85 dolardan daha az bir gelirle yaşam mücadelesi veriyor; bu da orta üst gelirli ülkeler için yoksulluk sınırı olarak belirlenmiş durumda. Bu rapor, 1990’lı yıllardan bu yana yoksulluk sınırının altında yaşayan insan sayısının, nüfus artışı nedeniyle neredeyse hiç değişmediğini ortaya koyuyor.
“Bir Asırdan Fazla Sürecek”
Mevcut ilerleme hızına bakıldığında, aşırı yoksulluğun ortadan kaldırılmasının onlarca yıl alacağı ve insanların gelirlerinin günlük 6,85 doların üstüne çıkarılmasının ise bir asırdan fazla süreceği ifade ediliyor. Yoksulluğun azaltılmasında kaydedilen bu duraklama, çoklu şoklar nedeniyle gerçekleştiği vurgulanıyor. Özellikle Covid-19 pandemisinin kalıcı etkileri olduğu, bugün en yoksul ülkelerde aşırı yoksulluk oranlarının hala salgın öncesi seviyelerin üzerinde seyrettiği belirtiliyor.
Raporda, yoksulluğun tarihsel olarak düşük ekonomik büyüme ve kırılganlık yaşayan ülkelerde yoğunlaştığı, bu ülkelerin çoğunun Sahra Altı Afrika’da bulunduğu kaydediliyor. Mevcut durumun devam etmesi halinde, 2030 yılında küresel nüfusun %7,3’ünün aşırı yoksulluk içinde yaşamaya devam edeceği öngörülüyor.
Yoksullukla mücadelede, daha fazla ve daha iyi iş imkanı yaratmanın yanı sıra işgücü gelirlerini artırmanın ve eğitim, altyapı ile temel hizmetler gibi kritik alanlara yönelik yatırımların, yoksulların üretken kapasitesine katkı sağlama açısından büyük önem taşıdığı vurgulanıyor.
Kaynak: Sözcü